Unes obres al pati de l’Escola Turó Blau, a Sant Andreu, han posat en alerta els membres del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Els treballs, inclosos en el programa municipal Transformem els patis, consisteixen a aixecar el terra de la part exterior de l’equipament educatiu, precisament on segles enrere hi va haver la masia Can Borni, una de les més importants de l’època. Aquesta intervenció ha activat els historiadors de Sant Andreu que demanen un control arqueològic perquè consideren que al subsol podrien haver-hi restes de l’antiga edificació.

Al subsol hi podria haver un celler

Tot i que des dels anys 40 a la cantonada del carrer Gran de Sant Andreu amb el carrer del Pare Manyanet sempre hi hagut un equipament educatiu, al segle XVIII hi havia la masia Can Borni, que va perdurar com a habitatge fins als anys 20 del segle XX. La casa, com era molt maca, es va desmuntar pedra a pedra i, per això, els historiadors andreuencs consideren que al subsol encara poden haver-hi els fonaments i restes de la masia.

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias es va trobar amb l’inici d’aquestes obres de casualitat, sense tenir-ne cap constància prèvia. És per això que han fet una crida urgent perquè hi hagi un control arqueològic de les rases que s’estan fent per poder documentar si apareix res. Segons Jordi Petit, historiador i membre del CEII, només tenen dues fotografies exteriors de la masia, però no saben com era per dintre. “El fet de poder trobar ara les parets, encara que siguin subterrànies, ens determinarien com era la casa i ves a saber què pot haver-hi més”, explica en Jordi Petit. També saben que a la masia hi havia un celler.

La casa de la persona més rica de Sant Andreu

Can Borni era una masia del segle XVIII que estava al límit del terme municipal de Sant Andreu de Palomar i s’estenia fins al carrer actual de Santa Coloma. A aquesta casa hi va anar a viure Anton Batista, un pagès de Santa Coloma de Gramenet que va fer fortuna a Sant Andreu. Es va casar amb la filla d’una de les famílies més riques de Sant Andreu, la família Oriol. Va ser ramader, va portar la carnisseria del poble i va adquirir terrenys als actuals Nou Barris, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. A la mort de la primera dona es va casar amb una altra dona rica de Sant Andreu.

El 1796 Anton Batista va ser nomenat ciutadà honrat de Barcelona per la seva aportació a la Gran Guerra. Batista va donar 400 mules a l’exèrcit per arrastrar artilleria cap a França. Finalment, el 1835 va morir a casa seva amb 84 anys quan van intentar robar-lo de matinada.

Després de desmuntar-se la casa, al terreny es va edificar l’edifici actual. Als anys 40 es va posar en marxa l’Escola de Formació Domèstica Teresa de Jesús que, anys més tard, el 1982, es va passar a dir amb el nom actual: Escola Turó Blau.