En 30 anys d’història, l’arxiu de betevé també guarda imatges del subsol de Barcelona, perquè allà també hi passen moltes coses. La periodista de la casa Gabriela Grífol Porta mostra al betevé directe aquestes històries de la Barcelona més profunda.
La primera parada en aquest repàs són les primeres galeries comercials de Barcelona, inaugurades l’any 1940 COM l‘Avinguda de la Llum. El basar estava al soterrani del carrer de Pelai, entre la plaça de Catalunya i el carrer de Bergara amb tres entrades que connectaven amb l’estació dels ferrocarrils. A més també hi havia el cine Avenida de la Luz, situat a l’entrada del carrer de Balmes. Un equip de betevé va poder enregistrar l’interior abandonat de la sala de projecció, un espai que continua tancat.
Estacions de metro fantasma
D’estacions de metro fantasma, és a dir, que no estan operatives, a Barcelona n’hi ha un grapat. Sota la plaça d’Idrissa Diallo, a tocar de l’edifici de Correus, es troba l’antiga estació de metro de Correus inaugurada l’any 1934. Com es veu a les imatges, l’interior de l’estació conserva les vies i alguns cartells de publicitat i d’informació.
Una altra parada fantasma de metro és l’estació Gaudí, de la Línia 5. Conserva les andanes, una escala mecànica i les entrades de l’exterior, però mai no ha entrat en funcionament. Els combois de la línia blava passen sense aturar-se, com es contempla a les imatges del 2003.
Treballar sota terra
Treballar en el funcionament de la font de Montjuïc era fa 30 anys era treballar al subsol, perquè la sala de màquines de la Font Màgica es troba just a sota del sortidor principal. En aquella època, com es veu, la informàtica no tenia un paper gaire clau en la tecnologia del moment.
Entrar al clavegueram també ofereix l’oportunitat de conèixer les profunditats de Barcelona. Un reportatge de betevé va mostrar el que s’amagava entre l’aigua residual i les tovalloletes d’un sol ús.
Els refugis antiaeris
Un dels vestigis que va deixar la Guerra Civil van ser els refugis antiaeris, construïts per la població per protegir-se de les bombes. En aquests 30 anys, els equips de betevé han enregistrat una gran part dels refugis que es conserven i que són accessibles. Per exemple, els de la plaça del Diamant, al Poble-sec o el de la Sagrada Família. Fins i tot, l’antic consolat de l’URSS tenia un búnquer soterrani amb uns murs de formigó de 40 centímetres i que només es podia obrir i tancar des de dins.