cine Princesa

El Princesa era un antic cinema situat a la via Laietana que va tancar portes l’any 1970. Durant alguns anys, va acollir assemblees de CCOO i, posteriorment, va estar més de 20 anys en desús. El 28 d’octubre del 1996 la policia en va desallotjar els ocupants en una actuació que va derivar en batalla campal a Barcelona.

Tot un símbol del moviment “okupa” a Barcelona, que es mereix un repàs de la cronologia dels fets que van marcar la lluita contra l’especulació immobiliària a la ciutat.

10 de març: l’ocupació del Cinema Princesa

El 10 de març del 1996, un grup d’ocupes van establir-s’hi. L’objectiu de la quarantena de joves que el van ocupar era crear un centre cívic popular i protestar per la manca d’espais públics i la dificultat d’accedir a un habitatge. Aquestes imatges corresponen al 13 de març del 1996.

17 de juliol: ordre de desallotjament

El dia 17 de juliol, els ocupes van rebre una ordre judicial per abandonar l’edifici. La resposta dels ocupants del Cinema Princesa va ser presentar-hi un recurs en contra. Els advocats dels ocupes, entre ells Jaume Asens, argumentaven que els volien aplicar una llei que no estava en vigor en el moment de l’ocupació. A més, la propietat del local presentava irregularitats, segons els ocupants.

28 d’octubre: el desallotjament

A les sis del matí es van mobilitzar uns 200 policies per desocupar el Cinema Princesa. La via Laietana es va tallar al trànsit durant tot el matí que va durar l’actuació policial, que va generar moltes protestes entre els “okupes” i els veïns.

Detencions i reaccions polítiques

La policia va detenir-ne 48 durant l’operació i va buidar el Cinema Princesa. Les detencions també van provocar la reacció de molts familiars. Els ocupes asseguraven que només es van defensar amb aigua, mentre que la policia va fer servir pots de fum i pilotes de goma. Les reaccions polítiques no es van fer esperar, tot i que l’alcalde Pasqual Maragall va evitar parlar de l’actuació policial.

Incidents nocturns

Es va convocar una manifestació que va acabar amb greus enfrontaments entre joves mobilitzats i la policia. La batalla campal va finalitzar amb set detinguts.

Novembre: la fi del Cinema Princesa

El desallotjament va obrir un procés de debat polític sobre l’habitatge a la ciutat. Els detinguts van ser finalment posats en llibertat absolts dels delictes que se’ls imputaven.