La major part de persones amb covid persistent, més del 70%,  són dones entre 40 i 50 anys. La majoria no necessiten ingrés i han fet una primera infecció moderada que han passat a casa. Són dades que ha explicat la cap de la Unitat de Covid del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Lourdes Mateu, al pòdcast ‘Hipòcrates en pijama’ de betevé. Segons un estudi recent, a més a més, una de cada vuit persones que tenen una infecció per covid poden tenir-la persistent.

Impacte econòmic i de salut mental

A més de millorar el seu estat de salut, la doctora Mateu considera que “cal pensar en com readaptar els llocs de treball de les persones amb covid persistent que volen tornar a treballar, però en moltes ocasions no ho poden”. Això té un impacte econòmic i també repercuteix en la seva salut mental, per la situació d’incertesa. “És normal que si tu fa un any que tens mal de cap, que no et trobes bé, que no pots cuidar els teus nens, hi hagi una gran afectació emocional. Em recuperaré o no em recuperaré?”.

Hi ha 200 símptomes associats a la covid persistent que afecten tots els òrgans i sistemes. I per què persisteixen? No ho sabem”
Lourdes Mateu, cap de la Unitat de Covid del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol

La cap de la Unitat de Covid del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol considera que massa sovint s’etiqueten els símptomes de covid persistent d’ansietat o depressió. La gran quantitat de símptomes, en dificulta el diagnòstic.

A ‘Hipòcrates en pijama’ parlem amb la metgessa internista Lourdes Mateu sobre la covid persistent, sobre els seus efectes en la salut i en la vida de les persones afectades i també sobre l’impacte en el sistema sanitari. Els records d’infantesa i joventut, lligats a la terra i a la pagesia, acompanyen Josep Maria Benet, metge de família que ha mantingut l’afició i la dedicació a l’oli i a les oliveres. Xavier Sierra tanca l’episodi traslladant-nos fins a la Primera Guerra Mundial per recordar l’origen de la patologia coneguda com a peu de les trinxeres.

Escolta el pòdcast aquí: