Veïns de la Prosperitat han aconseguit portar a judici Telefónica. Després de vuit anys de lluita, la fiscalia ha reconegut que podrien ser delicte les molèsties que genera la central de dades del carrer de Boada. Per això, el fiscal de Medi Ambient sol·licita dos anys i dos mesos per al cap immobiliari de Telefónica, a més d’una multa que supera els 100.000 euros. JOSEP FERRANDIZ, vocalia de Medi Ambient de l’AV Prosperitat "Nosaltres mai pensàvem que arribaríem fins a aquest punt, i per a nosaltres és ja un èxit, el fet que la fiscalia reconegui que efectivament hi ha uns danys a les persones, i els veïns, reconèixer que efectivament fan un delicte penal." L’any 2008 Telefónica va reconvertir l’edifici en un centre de dades. La instal·lació d’equips electrògens i de refrigeració han provocat vibracions i sorolls constants als habitatges del costat. I des d’aleshores alguns veïns han denunciat patir d’insomni, ansietat i d’altres malalties. MONTSERRAT RICO, veïna afectada "Hubo vibración en los pisos, muchos ruidos las 24 horas del dia, lo qual no nos dejaba ni dormir ni descansar por la noche. Entonces esto se ha modificado con cosas que han ido poniendo y sacando maquinaria, las han paralizado, pero no obstante tenemos un miedo absoluto que quando pase todo el proceso judicial todo esto vuelva otra vez a la carga todo el tema." Ara els veïns esperen amb paciència la data del judici i reclamen el trasllat del centre de dades fora de la ciutat. Al mateix temps continuen reclamant a l’Ajuntament l’ús social de l’edifici. De fet, va ser un compromís en un conveni de 2008 amb Telefónica.

L’any 2008, Telefónica va remodelar la central situada al carrer de Boada, a la Prosperitat, per convertir-la en un centre de dades. Aquest canvi d’ús de les instal·lacions va suposar un increment de les molèsties als veïns, que nit i dia havien de suportar vibracions i sorolls provocats pels equips electrògens i de refrigeració de l’edifici.

L’Associació de Veïns de la Prosperitat es va oposar al projecte del centre de dades des d’un primer moment. De fet, van aconseguir aturar temporalment les obres per irregularitats. Però finalment, tot i la mediació de l’Ajuntament, Telefónica va continuar amb l’activitat i, per tant, amb les molèsties. Fa quatre anys, els veïns van denunciar Telefónica per via penal.

Les vibracions i sorolls només van minvar fa aproximadament un any quan, per ordre judicial, es va reduir l’activitat al centre. Ara els veïns han rebut amb satisfacció la notícia que, arran de la seva denúncia, el fiscal demana dos anys i dos mesos de presó (i un període idèntic d’inhabilitació professional) per al cap immobiliari de Telefónica a Catalunya. També es demana una multa de més de 100.000 euros a Telefónica. A més, es deixa com a definitiva la compensació que l’empresa va fer a uns veïns afectats, als quals els va comprar el pis i els en va facilitar un altre perquè marxessin. L’entitat veïnal resta en espera, ara, de la data del judici.

Paral·lelament, l’Associació de Veïns de la Prosperitat continua reclamant l’edifici de Telefónica del carrer de Boada com a equipament per al barri. D’una banda, perquè existeix un conveni entre l’Ajuntament i Telefónica pel qual l’empresa es compromet a cedir la meitat del seu espai per a ús públic. De l’altra, perquè els veïns defensen que un centre de dades com aquest no ha d’estar situat dins la ciutat, sinó en un polígon industrial.