Davant la façana de la Glòria de la Sagrada Família hi haurà l'avinguda que permetrà accedir-hi des del carrer d'Aragó. Per fer-la, alguns habitatges aniran a terra. Saber quins és el que ha generat la confrontació entre els veïns de la zona i el consistori dins de la Comissió de Seguiment en la qual són representats. La zona afectada es troba entre els carrers Mallorca, Aragó, Sardenya i Marina. Els veïns, reunits ahir en assemblea, volen que es determinin els pisos afectats abans d'obrir el concurs públic per rebre projectes de construcció de l'avinguda. En canvi l'Ajuntament, diu que això no es podrà determinar fins que no hi hagi el projecte. JOAN ITXASO, AV Sagrada Família "S'ha d'arribar a un principi d'acord sobre aquestes qüestions bàsiques i el concurs ha de servir per dir quina forma, o com queda més maco. Però és clar, els veïns no podem anar a un concurs a partir de zero." El consistori considera que es tracta d'un tema de ciutat i a llarg termini que requereix de l'opinió de professionals. Per això proposa que la solució definitiva surti d'un concurs al qual es puguin presentar arquitectes amb diferents projectes. I que les bases del concurs estiguin pactades i consensuades en el marc de la Comissió de Seguiment en què també hi ha els veïns. A més, l'Ajuntament també ofereix que una representació veïnal formi part del jurat. De moment, segons l'Ajuntament, el que hi ha acordat és que es conservaran els edificis que donen als carrers de Sardenya i Marina i alguns que tenen la façana al passatge de la Font. També s'ha decidit que l'avinguda que porti a la Sagrada Família tingui menys de 60 metres d'ample.

Els veïns afectats pel Pla Gaudí, que preveu enderrocar parcialment dues illes de cases per construir una avinguda davant de la façana principal del temple, han donat per trencades les negociacions amb el consistori.

Una setantena de persones s’han reunit en assemblea per exposar la situació. Demanen que, abans d’obrir un concurs públic per definir el projecte urbanístic, s’arribi a un principi d’acord amb els veïns sobre “qüestions bàsiques” com ara quins pisos s’hauran d’enderrocar i quins no. “El concurs ha de servir per veure quina forma o com queda més maco però els veïns no podem anar a un concurs a partir de zero“, afirma Joan Itxaso, de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família.

També reclamen a l’Ajuntament que asseguri que la remodelació de la zona serà a cost zero per als veïns i que s’asseguri que no es perdrà sòl per equipaments al barri. El pla preveu el reallotjament d’alguns veïns afectats en un solar proper qualificat com a equipament i propietat d’Agbar, que podria adquirir el consistori.

El consistori, en canvi, proposa convocar primer de tot un concurs com el que es va ser a la plaça de les Glòries per així dissenyar els detalls de l’obra. L’Ajuntament defensa que es tracta d’un projecte de gran abast i a llarg termini i, per això, vol obrir aquest concurs perquè hi tinguin cabuda l’opinió i l’experiència dels arquitectes. Les bases del concurs ja s’estan redactant i el consistori vol que incloure-hi la veu dels veïns. Tot i així reconeix que el calendari electoral d’aquest any ha endarrerit el projecte i, per això, s’han posposat les reunions amb els veïns fins al proper mandat.

Criteris acordats entre les parts

Tot i aquesta oposició, veïns i consistori han pactat aspectes bàsics sobre la reforma com ara conservar les edificacions dels carrers de Sardenya i de la Marina i mantenir la façana del passatge de Font. A més, a diferència del que preveia Gaudí, es preveu que l’avinguda no sigui uniforme i tingui diferents amplades al llarg del tram per poder reduir les afectacions. Un altre aspecte decidit entre les parts és que es tractarà d’un espai verd i que el subsòl no es destinarà a l’aparcament d’autocars.