Aquesta paret és el poc que queda de l’antiga església d’Horta. Avui pràcticament invisible darrera d’un mur. JOAN TERMES, AV Horta "Havia estat una capella de la masia de Can Cortada, que tenim aquí al costat de Can Cortada. Aquesta església hauria sigut durant molt de temps l’església parroquial del nucli de Sant Joan d’Horta." Es va començar a edificar el segle X. Va créixer fins a convertir-se en l’església del barri i un dels principals punts de trobada dels hortencs a finals del XIX. Hi ha un altre element identificable. "La casa rectoral de l’església es va conservar en peu i la podem identificar molt correctament veient aquestes dues finestres de dalt i el balconet que el veiem aquí." Va ser una de les esglésies cremades per la Setmana Tràgica. En aquell moment, però, ja se’n estava construint una de nova, més gran i més a prop del nucli urbà. L’església actual de Sant Joan d’Horta. "Van decidir aprofitar les restes d’aquestes pedres per fer un annex, una capella a la nova església. Però que va passar aleshores? Al emportar-se aquest material les parets van quedar debilitades i això era un perill." Per això la van enderrocar i de l’antiga església només en queda aquesta paret que ara l’associació de veïns i el grup d’historiadors el POU volen preservar. "Que es dignifiqués, es restaurés... S’hi posés una placa i l’espai sobretot es posés una mica de gespa i un parell de bancs." És a tocar del Club de Tennis Horta i de l’Escola Mare Nostrum. Hi passa força gent, sobretot nens i nenes, i valoren que recuperar-lo pot ser interessant perquè els més joves coneguin el passat del barri.
L’última missa a l’antiga església de Sant Joan d’Horta es va oficiar abans que, com tants altres edificis eclesiàstics, fos cremada durant la Setmana Tràgica de 1909. Ja havia quedat petita per acollir els feligresos del barri però aleshores va quedar inutilitzable. Anys després, a més, presentava un estat ruïnós. Es van utilitzar alguns elements de l’estructura per construir una nova església, l’actual, però l’antiga va quedar tan debilitada que es va haver de tirar a terra.
Per això avui dia pràcticament no queda res d’un temple que és originari del segle X i que amaga una història interessant al darrere. Per exemple, al barri hi ha la creença que va ser parcialment destruït pels almogàvers. També sabem que va fer de capella de la masia de Can Cortada, situada a només uns 100 metres, i que va dependre de la parròquia de Sant Genís dels Agudells abans de convertir-se en l’església de Sant Joan d’Horta.
Veïns i historiadors de la zona reclamen la recuperació de l’única paret que queda de l’antiga església per retre homenatge a l’edifici desaparegut. A més, volen que es condicioni part de l’espai on s’ubica, un terreny a tocar del Club de Tennis Horta i de l’Escola Mare Nostrum. És, no obstant això, un punt força transitat per nens i joves, que, d’aquesta manera, podrien conèixer fàcilment una part de la història del barri.