Gràcies a aquestes tres xemeneies, Barcelona va ser la primera ciutat espanyola que es va il·luminar a principis del segle XX. El 1896 només hi havia una xemeneia, però en els 16 anys següents la fàbrica va anar creixent i se'n van construir dues més. Des del principi cremaven carbó per generar electricitat. JOSEP GUZMÁN, membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec “La van posar aquí precisament perquè teníem el port al costat. Nosaltres no tenim carbó i el carbó venia d'Anglaterra, Coc, per això la zona aquesta també es diu la Carbonera.” Tot i que originàriament es deia Barcelona Traction Light and Power, popularment es va conèixer amb el nom de La Canadenca perquè aquesta empresa es va fundar al Canadà. Precisament un conflicte entre els amos i els treballadors va conduir a una vaga que va fer història l'any 1919. JOSEP GUZMÁN, membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec “Aquesta vaga va durar un mes i mig. Quan dic vaga, era una vaga al 100 %, no hi havia serveis mínims. Barcelona va quedar sense transport, sense llum i sense res. Sense pa, sense res.” Durant la guerra, l'aviació franquista coneixia la importància estratègica d'aquesta fàbrica i per això es va convertir en un dels seus objectius. JOSEP GUZMÁN, membre del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec “De la Guerra Civil, a part de La Canadenca, hi havia fàbriques de metal·lúrgia al costat que es dedicaven a la indústria de material bèl·lic i La Canadenca feia l'electricitat per a elles. Un dels llocs que més van bombardejar va ser el Poble-sec perquè intentaven bombardejar La Canadenca.” Les xemeneies de La Canadenca van treure fum fins als anys 80. Però tot i que van deixar de funcionar, encara avui dia són un símbol del Poble-sec.

La central tèrmica del Poble-sec va anar creixent a poc a poc. El 1896 només hi havia una xemeneia però el 1912 ja n’hi havia tres. Tot i que el seu nom era Barcelona Traction Light and Power, popularment era coneguda com La Canadenca, perquè es va fundar al Canadà.

Les tres xemeneies de La Canadenca són molt més que un símbol del Poble-sec. Amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, per primera vegada a l’estat espanyol, una ciutat es va il·luminar amb energia elèctrica gràcies a aquesta fàbrica.

Abans però es va aconseguir una altra fita històrica. Dos obrers es van afiliar a un sindicat i això va provocar-ne l’acomiadament. La solidaritat de la resta de treballadors va desembocar en una vaga que va allargar-se un mes i mig. Amb la protesta es va aconseguir reduir la jornada laboral a vuit hores.

Durant la guerra, l’aviació franquista coneixia la importància estratègica d’aquesta fàbrica. Era l’encarregada de proveir d’electricitat les indústries armamentístiques dels entorns i per això el Poble-sec va ser un dels llocs més bombardejats de la ciutat.

El barri va anar creixent, però les xemeneies de La Canadenca no van deixar de treure fum fins als anys 80. Una dècada abans l’Ajuntament va decidir catalogar-les i això ha fet que tot i no funcionar encara siguin un símbol.