La plataforma Salvem la Repla proposa un retorn al passat. En concret, a 1952, quan l'Ajuntament va requalificar com a sòl públic els terrenys on uns anys més tard es va aixecar l'església de Sant Bernat Calbó. Ara, un problema estructural obligarà a enderrocar-la i en aquell lloc es farà un monestir de la congregació francesa de l'Anyell. La plataforma demana a l'Ajuntament que aturi el projecte i que ampliï la plaça. RAMÓN ALMOGUERA, plataforma Salvem la Repla "Que faci una mena d'acord amb l'església perquè aquest espai quedi per a tot el barri. I les persones o el monestir o el que hagi de venir aquí, es faci a un altre lloc no molt allunyat d'aquí. Suposo que per les característiques i les coses que han de fer, pot ser igual d'adient." La plataforma va néixer fa una mica més d'un any i els suports han augmentat. L'AMPA de l'Escola La Mar Bella, que es troba a tocar de l'església, n'ha estat un. ELÒDIA GUILLAMÓN, AMPA de l'Escola La Mar Bella "Preferim que s'utilitzi com a espai públic on els nens de l'escola puguin jugar i que es pugui aprofitar com a espai de trobada per a la festa major o per actes diversos de tot el barri. Que no s'utilitzi per a una cosa que té un ús molt particular i molt restringit respecte al col·lectiu de veïns del barri com és un monestir." L'Eix Comercial del Poblenou també s'hi ha adherit. DAVID PERRAMÓN, Eix Comercial Poblenou "Ara mateix el Poblenou té un flux molt important muntanya-mar, rambla del Poblenou, Marià Aguiló i Bilbao. Li falta esponjositat. Entenem que la plaça de Bernat Calbó seria un espai molt important cèntric, que ajudaria a aquesta millora de la mobilitat Besòs-Llobregat." En els propers mesos es reuniran amb el rector i amb la congregació francesa de l'Anyell, per expressar-los la voluntat que el monestir no es faci a la plaça de Sant Bernat Calbó. També començaran a recollir signatures de suport a la seva proposta i presentar-les a l'alcalde el setembre vinent.

Veïns, l’AMPA de l’Escola La Mar Bella i l’eix comercial integren aquesta plataforma, que va sorgir fa un mica més d’un any per intentar aconseguir que el centre del Poblenou tingui una gran plaça pública. Els passos que volen fer a partir d’ara és reunir-se amb el rector de l’església i amb representants de la congregació per expressar-los el desig que el monestir no es construeixi a la plaça. Començaran, també, a recollir signatures de suport per lliurar-les a l’alcalde al setembre.

L’església, afectada de carbonatació

El març de 2013, l’Arquebisbat de Barcelona va decidir enderrocar l’església de Sant Bernat Calbó, a causa del mal estat de l’estructura i l’alt cost de rehabilitar-la. Després de 56 anys, l’edifici està molt malmès a causa d’un greu deteriorament del formigó que ha desaparegut en alguns punts i amenaça amb despreniments de la façana. La proximitat amb el mar ha agreujat el problema de la carbonatació de l’edifici, dissenyat per Francesc Mitjans, el mateix arquitecte que va construir de manera simultània el Camp Nou.

L’Arquebisbat va decidir llavors arribar a un acord amb les Germanetes de l’Anyell, una comunitat establerta a Barcelona des de fa un quart de segle per cedir-los els terrenys per aixecar-hi un monestir. La història dels terrenys on s’hauria d’edificar el monestir és llarga i complexa. Originàriament, segons es pot llegir al portal Poblenou.org, eren uns terrenys privats i el 1952 es van requalificar com a sòl públic amb l’objectiu de construir-hi un edifici singular. Però aquesta construcció mai no va arribar perquè el capellà de la parròquia de Sant Bernat Calbó va enviar una carta a l’alcalde de Barcelona per demanar que es substituís la construcció d’aquest edifici públic per instal·lar-hi la parròquia de Sant Bernat Calbó. L’església es va inaugurar l’1 de novembre de 1957, un mes i mig després de la gran obra de Mitjans, el Camp Nou.