“Está hecho con piezas de diferentes partes de las caras de estas diez mujeres.” És l’autor del nou mural que hi ha a la mitgera del Centre Cívic Sant Martí. Fa gairebé 30 metres d’alçària i 10 d’amplada i és un homenatge a les dones del barri, especialment a les usuàries de l’equipament. JORGE RODRÍGUEZ-GERADA, artista urbà “Las que traen a sus hijos, las que vienen a las actividades, las madres… Elegimos a diez mujeres, sacamos fotos de estas caras e hicimos una cara promedio.” Es titula ‘Panorama’ i no és una obra efímera. Està feta amb pigments purs perquè conservi el color amb el pas del temps. “- ¿Cómo comunicaste con esta gente para tener este muro? - Llevamos tiempo trabajando con ellos y esta pared había sido un objetivo de siempre.” S’ha presentat aquesta tardor en el marc del festival d’art urbà Openwalls. És una plataforma per aconseguir intervencions en l’espai públic d’artistes reconeguts com Rodríguez-Gerada, que ha pintat en diverses ciutats del món, però també nous espais per a autors novells. XAVI BALLAZ, director d’Openwalls Conference “Intentem anar alliberant aquí, a Sant Martí, però a altres districtes també una sèrie d’espais perquè artistes emergents puguin intervenir sense necessitat de tanta logística com a aquí.” Fer aquest mural del carrer de Selva de Mar amb la rambla de Guipúscoa ha estat un procés d’un any. És el que han trigat a aconseguir la conformitat dels propietaris de l’edifici, els permisos de l’Ajuntament i la logística necessària per dur-lo a terme. A part de tenir un projecte artístic que donés sentit a l’actuació i ajudés a convèncer a les diferents parts.

La mitgera de l’equipament presenta des d’aquesta tardor un nou aspecte. S’hi ha pintat un retrat de grans dimensions per retre homenatge a les dones i a la importància del rol que tenen en la comunitat local.

L’autor del mural, titulat ‘Panorama’, és Jorge Rodríguez-Gerada, un dels pioners del moviment “culture jamming” als anys 90 als Estats Units. Després ha desenvolupat la seva carrera a Barcelona, on va començar a fer murals urbans de grans dimensions fa 13 anys. Ha retratat deu dones diferents i ha agafat elements dels seus rostres per fusionar-los en un de sol, que és el que apareix a l’obra. Després, per pintar-lo, ha utilitzat una grua i pigments purs per evitar que el color es degradi amb el temps.

Aconseguir espais per fer-hi actuacions d’art urbà és sovint complicat, segons expliquen els organitzadors del festival Openwalls, un certamen especialitzat en aquesta disciplina. A més de ser una plataforma per a artistes novells també facilita actuacions de gran format i amb una logística complicada per a autors consolidats com Rodríguez-Gerada. Ha estat gràcies a aquesta iniciativa que s’ha pogut fer aquest mural ubicat a la confluència del carrer de Selva de Mar amb la rambla de Guipúscoa.