"Una era dependenta d'aquí, de la Flor de Maig, i va dir que faltava una aprenenta i jo de seguida m'hi vaig penjar." És l'Antònia Prades, una de les veus del documental. Amb 96 anys recorda perfectament com funcionava La Flor de Maig. És el testimoni directe del que va ser una cooperativa de consum que va aguantar fins a mitjan segle XX. ROGER GRANEL, director de 'Recooperem' "Per parlar de cooperativisme no hi ha un espai millor al Poblenou i jo m'atreviria a dir gairebé a Barcelona que La Flor de Maig perquè té 125 anys, és a dir és una de les entitats més antigues que hi ha a Barcelona i en el seu moment als anys 20 va ser la cooperativa número 1 de Catalunya. " El documental 'Recooperem', de Produccions La Llacuna, ha comptat amb el suport de l'Arxiu Històric del Poblenou que guarda totes aquestes imatges. A partir dels anys 70, els veïns del barri van reivindicar la importància de recuperar aquest espai, a dia d'avui autogestionat. El director del documental veu paral·lelismes entre el passat i el present de La Flor de Maig. ROGER GRANEL "Si a finals del segle XIX neix el cooperativisme amb una idea de solucionar problemes que l'Estat no pot fer front, a principis del segle XXI estem en una situació una mica similar. Torna a resorgir un cert cooperativisme com alternativa a aquest capitalisme que ha sigut l'imperant durant el segle XX." Un documental de 30 minuts que s'estrenarà demà a l'Ateneu Popular La Flor de Maig i també es podrà veure a altres espais del barri, com la biblioteca Manuel Arranz o el Casal de Barri.

Un model de gestió semblant

La cooperativa de consum més important que va tenir el barri, La Flor de Maig, va néixer fa 125 anys i va aguantar fins a mitjan segle XX. Amb el franquisme va esdevenir una escola i a partir dels anys 70 l’edifici i el seu esperit fundacional van ser reivindicats pel veïnat. Un immoble que va ser ocupat l’octubre de 2012 i del qual, després de molta pressió veïnal i un any i mig després de l’ocupació, l’Ajuntament va comprar la primera planta. Ara a l’Ateneu Popular La Flor de Maig es fan diverses activitats com classes de ioga, recollida de roba solidària, cant coral, xerrades i també és un espai d’oci. Un model autogestionat que, segons els membres de l’entitat, manté en part l’esperit de l’antiga cooperativa de consum.

Produccions la Llacuna

Aquesta és una iniciativa sense ànim de lucre d’un grup de joves del barri amb inquietuds audiovisuals liderada per Roger Granel. El documental ‘Reccoperem’ es va estrenar al Centre Cívic Casa Sagnier perquè va guanyar un premi per poder produir-lo. Aquest dijous, 10 de desembre, a les 20 h es projectarà a l’Ateneu La Flor de Maig, el 16 de desembre a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz, i el 21 de desembre al Casal de Barri Poblenou.

La resta de treballs audiovisuals relacionats amb el barri del Poblenou:

Blanc i negre‘ (estrena 2015). Documental sobre desigualtats socials al Poblenou.

Jugant amb foc‘ (2013). Documental sobre els Diables del Poblenou.

Mutacions Poblenou‘ (2012). Vídeo sobre la història del barri del Poblenou.

Transformant el Poblenou‘ (2011). Trilogia documental (1986-2011).

Passejant pel Poblenou‘ (2011-2014). Diversos espais emblemàtics del barri.

L’últim viatge‘ (2011). Documental sobre la història del cementiri del Poblenou.

Movi. El documental‘ (2009). Documental sobre l’esplai de Santa Maria del Taulat.

Poble Olímpic‘ (2007). Documental sobre la creació de la Vila Olímpica.

Poblenou. De la fàbrica al gratacel‘ (2006). Documental sobre els canvis urbanístics del Poblenou explicats a través de tres generacions d’una família del barri.