RAMON MARSÀ, veí de Vallvidrera “Se'm va perdre un gos i com que havia vist altres vegades aquest forat d'aquí... vaig pensar que no hagués caigut el gos a dintre.” Fent servir una corda i una llanterna, el Ramon Marsà va baixar per aquest forat, d'uns sis metres de profunditat, per comprovar que no hi hagués l'animal mort. Allà va descobrir l'entrada a una galeria. Fa més de quaranta anys d'això, però encara recorda la sensació que tenia allà baix. RAMON MARSÀ, veí de Vallvidrera “Feia una mica de por perquè es veien tot d'arrels dels arbres que hi han per aquí.” Acompanyat d'alguns amics, el Ramon ha visitat de nou aquest forat, a recer d'alzines i pins. Creuen que es tracta de l'accés a un túnel secret que, en temps de guerra, s'hauria fet servir per escapar de la masia, que es troba a uns 600 metres, i on trobem la probable entrada, ara coberta de terra. VICENÇ FONOLLEDA, veí de Vallvidrera “Seria un túnel d'emergència, que tenien quasi totes les masies a Catalunya, i també de Vallvidrera, que arran de la Guerra del Francès, després la Guerra dels Carlins, i en acabar fins i tot la Guerra Civil es va fer servir.” Creuen que va servir de refugi i per guardar-hi aliments. Descarten que pugui ser un pou d'aigua subterrània. VICENÇ FONOLLEDA, veí de Vallvidrera “No té brocal, com els pous que tenen brocal. Després està ubicada entre dues feixes, que sempre hi ha un bosc permanentment i molt a prop d'un camí. És a dir, que en cas d'emergència en un moment estàs al camí i estàs allunyat d'aquesta masia.” Ara aquests veïns busquen un espeleòleg que baixi a explorar el túnel per saber com és i què hi ha a dintre.

Ramon Marsà i Vicenç Fonolleda són els dos veïns de Vallvidrera que coneixen el forat des que eren joves i en tenen algunes dades concretes: l’entrada es troba en una finca on també hi ha una masia, es troba a recer d’alzines i pins i dóna accés a una galeria situada a tocar d’una masia, ubicada a uns quilòmetres del barri. Un dels veïns, caçador, buscant un dels seus gossos, va baixar per aquest accés, de sis metres de profunditat, per assegurar-se que l’animal no hi havia caigut. “Vaig fer servir una corda i els orificis que hi ha a les parets del forat per facilitar l’accés”, recorda Marsà. D’allò en fa 40 anys.

Ara, busquen un espeleòleg que els ajudi a saber més sobre una galeria que, segons pensen aquests veïns, podria tenir una longitud d’uns 600 metres i que podria connectar amb la casa on encara podem veure el que seria l’entrada, ara coberta de terra. “Pensem que era un túnel d’emergència que tenien quasi totes les masies a Catalunya, i també de Vallvidrera, que arran de la Guerra del Francès, després la Guerra dels Carlins, i en acabar fins i tot la Guerra Civil es va fer servir. Hi havia molta gent que s’havia d’amagar”, explica Vicenç Fonolleda, veí de Vallvidrera.

Aquests veïns descarten que es tracti d’un punt de captació d’un pou d’aigua subterrània, perquè el pantà que ha d’alimentar “queda molt desplaçat i és un lloc molt sec”, asseguren. “Aquest forat no té brocal, com els pous. Està ubicat entre dues feixes on sempre hi ha bosc i es troba molt a prop d’un camí. Això vol dir que en cas d’emergència, si es feia servir la galeria, en un moment accedien al camí i s’allunyaven de la masia”, remarca Fonolleda. Aquests veïns van parlar també amb el masover que vivia en aquesta masia, amb qui van comentar la possibilitat que aquest túnel es fes servir també per guardar-hi aliments i com a refugi.