A les 11.30 h, una cinquantena de veïns s’han reunit al local social La Negreta, al carrer Nou de Sant Francesc. Allà ha arrencat la marxa, a ritme de batucada. Han passat per la plaça Reial, han caminat pel carrer de Ferran fins a la plaça de Sant Jaume, seguint cap a la plaça Nova, i han acabat a la plaça de la Cucurulla.

A mesura que avançaven, alguns veïns s’hi han unit, mentre que els turistes s’ho miraven. Amb aquesta trobada han volgut criticar l’excés de turisme que consideren que s’està duent a la ciutat, cosa que relacionen amb el fet que els comerços de barri desapareguin. “Hi ha molta activitat i molts diners que s’estan invertint, però per a nosaltres res”, explica Ida Quintán, una veïna del Gòtic.

“M’estimo la meva ciutat i m’agrada que la vinguin a veure, però primer anem els que hi vivim”, explica l’Anna, una veïna del barri des de 1979. Aprofitant que hi ha eleccions municipals, des de l’Assemblea i l’Associació de Veïns del Barri Gòtic han plantejat una llista de 10 restriccions turístiques que volen que s’incloguin a les campanyes dels partits polítics. Demanen la preservació del petit comerç tradicional i de proximitat; respectar les condicions de vida dels residents; revisar l’ordenança municipal sobre terrasses i vetlladors; i limitar temporalment l’arribada de creuers. També exigeixen més inspeccions de treball per crear un segell de “qualitat laboral” dels establiments.

El Gòtic no es ven”, “El barri necessita un mercat municipal no un restaurant“, “Els veïns de Ciutat Vella som una espècie en extinció” són alguns dels missatges escrits a les pancartes que aquest matí han participat al “tour veïnal” pel centre de la ciutat antiga.