L’edifici neoclàssic actual, a la Clota, pren el nom d’una antiga torre de defensa vinculada a una altra de més gran que se situava on ara hi ha el Laberint d’Horta. RAMÓN TORRA, coordinador de Torre Jussana - Centre de Serveis a les Associacions de Barcelona “Torre Jussana ve a ser la torre baixa en confrontació amb la torre del Laberint que és la Torre Subirana. Possiblement eren torres de defensa de la comunitat religiosa i hospitalària que hi havia fora muralles a la ciutat.” És de 1804 i després de l’expropiació de Mendizábal, el 1836, va passar a mans privades per funcionar com a masia i casa senyorial. Va tenir diversos propietaris, famílies adinerades com els Codolar. Sense anar més lluny, la residència salesiana actual era la granja de la Torre Jussana. Això va ser així fins ben entrats el segle XX. “L’any 79 es converteix en una escola de primària i de parvulari que és l’escola de Nostre Temps. Aquesta escola fins a l’any 88 està activa i posteriorment es fa uns usos d’equipament.” L’any 95, l’Ajuntament va cedir l’edifici a les entitats de la ciutat. “Estem parlant d’un equipament que dóna suport a les associacions en àmbit jurídic, en àmbit assessor, en àmbit d’espai, de sessió d’espais i també d’acollir entitats, prestant-los l’espai perquè puguin fer activitats, celebrar els seus actes.” Des d’aleshores treballen per fomentar i dinamitzar les entitats ampliant la seva incidència política i ciutadana.

A la part alta de la Clota, a tocar d’altres elements d’interès com el Pavelló de la República o de la icònica escultura ‘Els mistos’, d’Oldenburg i Van Bruggen, també destaca una casa senyorial d’estil neoclàssic en uns terrenys que tenen molta història al darrere.

Ara és un equipament per a entitats, hi ha el Centre de Serveis a les Associacions de Barcelona, que treballa oferint-los assessorament i suport. Abans va acollir les oficines de l’Olimpiada Cultural, un esdeveniment paral·lel als jocs olímpics per potenciar la cultura, i també l’escola Nostre Temps.

Construïda el 1804, durant els segles XIX i XX van habitar-la diverses famílies benestants catalanes. Per exemple els Codolar, que donen nom a la residència salesiana que hi ha relativament a prop i que, en el passat, havia estat la granja de la Torre Jussana.