Horta es queda sense cinema. Després de 16 anys, el grup Lauren ha decidit abaixar-ne la persiana definitivament a partir d'aquest diumenge. Per als fidels, que n'aprofiten les últimes sessions, és una pèrdua difícil d'assumir. "El tancament dels Lauren Horta fa sumar un bon grapat de butaques de cinema perdudes al balanç total de la ciutat de Barcelona. Si bé és cert que en els últims 4 anys se n'han sumat 2.800, se n'han perdut força més 7.700. Això vol dir que en total, ara mateix hi ha 4.900 butaques menys que el 2010." Aquest balanç negatiu es pal·liarà en part amb l'obertura els pròxims mesos d'un nou cinema. Ocuparà les instal·lacions dels antics Lauren Gràcia. El director de cinema Ventura Pons i l'exencarregat de la programació dels Verdi, Ricard Almazán, en seran els responsables. Ara mateix se n'està adequant l'interior. L'edifici va estar a punt d'ocupar-lo un supermercat Sorli que, finalment, podria obrir al local dels antics cinemes Alexandra. Quelcom similar podria passar a l'edifici que ocupava el cinema Niza, a tocar de la Sagrada Família. Mercadona hi vol obrir un supermercat. Per això caldria que l'Ajuntament requalifiqués l'edifici, ara establert per a usos culturals. Veïns del barri s'hi oposen i s'han organitzat en una plataforma. QUIM ROCA, Plataforma Recuperem el Niza "Demanem a l'Ajuntament que pari el procés i que l'edifici no s'enderroqui. Les veïnes volem que aquest lloc singular sigui per al barri i s'hi facin equipaments." La plataforma prepara ara mateix un manifest i han convocat mobilitzacions. La primera, el proper dijous, a les vuit del vespre, davant la façana del Niza.

Aquest tancament se suma al dels Lauren Gràcia l’agost passat, i deixa la cadena amb uns únics cinemes a Barcelona, els Lauren Universitat. La clausura de l’única multisala de cinema que restava oberta a Horta podria ser causa, com en el cas dels Lauren Gràcia, de problemes econòmics derivats de la manca d’espectadors.

L’empresa ha descartat, de moment, fer cap sessió especial per acomiadar els cinemes del número 415 del passeig de Maragall. Les últimes pel·lícules que s’hi projectaran, doncs, són ‘Madre e hijo’, del romanès Calin Peter Netzer (l’última emissió de totes, a les 22.35 h); ‘Azul y no tan rosa’, ‘Maléfica’, ‘Ocho apellidos vascos’, ‘The amazing Spiderman’, ‘Violette’, ‘X-Men: días del futuro pasado’ i ‘Yo, Frankenstein’.

La desaparició dels Lauren Horta confirma el canvi sense aturador que està experimentant el mapa de sales barceloní. Un mapa d’on, en els últims dos anys, han desaparegut els Lauren de Sant Andreu, que van tancar el 2011, l’emblemàtic Renoir Les Corts, que es va acomiadar del públic el 2012, i els cinemes Urgell i Alexandra. Aquest últim va tancar el desembre passat, després de 64 anys de funcionament. La crisi econòmica i la consegüent manca de públic estan al darrere d’aquestes “defuncions”.

Els Lauren Horta van reconvertir el cinema de reestrenes Dante en un multisales. La inauguració es va celebrar el 1998, amb tots els detalls d’una gran estrena.