Al taller dels germans Castells-Badia és Nadal tot l'any. En fa més de 50 que fan figures de pessebre artesanalment, amb el mateix procés manual que feia servir el seu avi i després el seu pare. Per crear una figura, el primer que es fa és emplenar el motlle de fang. Un cop s'extreu la peça es completa amb les diferents parts. Després s'asseca, s'enforna, es poleix, se li fa una imprimació en cola i, per últim, es pinta. Es tracta d'un procés llarg. De gener a maig es fan les figures i al juny es pinten. A l'agost es torna a iniciar el procés fins a finals d'any. Ara ja treballen amb les figures que lluiran als pessebres de l'any que ve. La majoria són peces fetes amb motlle, però també n’hi ha sense. “Són peces úniques. Estan fetes a partir d'una fotografia o una idea.” Els dos germans asseguren tenen clar que els seus fills no continuaran l'ofici que fan des dels 18 anys. MARTÍ CASTELLS-BADIA, artesà de figures de pessebre "És una feina que t'ha agradar. No pots fer 8 hores i anar-te'n a casa. Això són de 10 a 12 hores i quan hi ha molta feina has de posar-hi el temps necessari per tirar la feina endavant." Ni fent un esforç poden calcular quantes figures han fet. JOAN CASTELLS-BADIA, artesà figures de pessebre "És impossible de calcular, pensa que portem tota la vida treballant. Poden haver-hi anys que ens fan encàrrecs de figura petita i potser d'aquestes se'n poden fer més. En canvi, si els encàrrecs vénen de figures més grosses doncs se’n fan menys." Les peces Castells es reconeixen pels seus colors clars, una característica que s'ha mantingut intacta durant els prop de 100 anys de vida del taller.

Al taller dels germans Martí i Joan Castells-Badia s’hi treballa tot l’any. Al juny es pinten les figures que es fan de gener a maig. Després se’n tornen a fer i es pinten durant els mesos d’octubre, novembre i principis de desembre. A finals d’any ja es comença a treballar per l’any vinent o s’ultimen les peces dels encàrrecs especials.

Asseguren que per fer aquest ofici s’ha de tenir paciència i dedicar-hi moltes hores, calculen que entre 10 i 12 diàries. Creuen que amb ells acabarà la tradició familiar de fer peces de pessebre, ja que cap dels seus fills treballa al taller. Les figures Castells són característiques perquè, a més d’estar fetes a mà, es pinten amb colors més clars del que és habitual, ja que així destaquen millor en els diorames.