La Montserrat Gabarró no tira la tovallola perquè l’espai Germanetes aculli l’escola d’educació especial Fàsia que ella mateixa va fundar l’any 1974. MONTSERRAT GABARRÓ, fundadora de l’Escola Fàsia "Hem repartit unes pàgines per recollir signatures, els pares ho han fotocopiat, hem arribat ja a les 1500 en paper i a internet unes 400 o 500." L’Escola Fàsia acull uns 160 alumnes amb discapacitat intel·lectual en dos centres concertats, un a Sarrià i l’altre a la Dreta de l’Eixample, que de fet és el que té més demanda. Per això l’escola vol millorar aquestes instal·lacions del passatge de Domingo amb la construcció d’un centre al solar Germanetes. Els veïns de l’Esquerra de l’Eixample, que en el seu moment es van tancar a aquesta possibilitat, ara no descarten parlar-ne. TONI COLOMINA, president de l’AV Esquerra de l’Eixample "Com a associació no estem tancats a res i podria ser que obríssim debat a veure què passa i el tema es podria posar sobre la taula" La construcció de l’escola tenia el vistiplau del govern municipal anterior, però el regidor actual no veu clar el projecte. AGUSTÍ COLOM, regidor de l’Eixample "Plantejava la cessió d’un espai públic, que en el districte n’hi ha molt poquet, a una entitat privada, això s’ha de revisar." Tot i això, el govern del districte posa en valor la tasca educativa de l’Escola Fàsia i per això estan disposats a ajudar-los a trobar un altre espai al districte per poder tirar endavant el projecte d’ampliació del centre.

L’Escola Fàsia de l’Eixample i la de Sarrià han quedat petites i els espais no responen a les necessitats d’un centre modern. Com que la major part dels alumnes són de l’Eixample i a més és un districte ben comunicat, fa anys van començar a parlar amb l’Ajuntament per promoure la construcció d’un centre més gran i més ben equipat.

Montserrat Gabarró va crear la fundació que duu el seu nom per impulsar la construcció de la nova escola, després que l’Ajuntament es mostrés disposat a fer una cessió de sòl. Van realitzar el projecte educatiu i constructiu pensant en el sòl que havien negociat amb l’Ajuntament, als terrenys de Germanetes. Quan estava a punt de ser aprovat pel plenari i fins i tot estava publicat a la ‘Gaseta Municipal’, va quedar aturat.

Des d’aleshores que la Montserrat manté diàlegs permanents amb les diferents forces polítiques, entitats i persones a títol individual per poder tirar endavant el projecte. Alguns membres de l’entitat veïnal que gestiona l’Espai Germanetes demanen debatre de nou aquest tema perquè diuen que si la cessió del sòl és temporal, estarien disposats a donar suport al projecte per la naturalesa social que té i perquè el barri no disposa de cap centre més que atengui joves amb aquestes necessitats.

Per a l’equip de govern també és un projecte d’interès però prefereixen buscar una ubicació alternativa en sòl privat que estigui destinat a equipaments.