Perdre la llicència de terrassa ha estat una bona gerra d’aigua freda per als cinc restauradors que s’han quedat fora. De fet, estaven tan sorpresos i enfadats que no han volgut fer declaracions. L’Ajuntament assegura que tres dels sis negocis descartats van presentar els papers fora de termini i directament els han exclòs del sorteig. Tots els restauradors coincideixen en el que suposa perdre la terrassa. HUMBERTO CRUZ restaurador “Una ciudad donde vienen personas de alrededor del mundo a pasar el verano y tienes la predisposición de la terraza y de comer en la terraza durante el verano, es un 30-40 % de la facturación de tu restaurante.” Ara mateix hi ha 37 establiments amb terrassa al Poble-sec, el màxim que estableix l’ordenació singular d’aquestes dues vies. Un eix dividit en nou trams que es troba al màxim de la seva capacitat permesa, 148 taules. El sorteig ha portat malestar i tampoc no l’han vist amb bons ulls la majoria dels restauradors beneficiats amb la llicència de terrassa. ZAKAR ABBAS restaurador “Nosotros sabemos como va la calle y como está la cosa hoy en día. Mantener los locales sin terraza en esta calle hoy en día es muy difícil. Yo creo que como es uno, tienen que darlo a él también. Así todos somos iguales.” Aquestes llicències tindran validesa durant un any i, el proper mes de setembre, els restauradors que vulguin sol·licitar o mantenir la terrassa hauran de tornar a presentar tota la documentació necessària.

L’Ordenació Singular de Terrasses dels carrers de Blai i Blesa, aprovada l’1 de gener de 2016, va implicar dos grans canvis als negocis d’aquest carrer. Per una banda, la reducció horària fins a les 23.00 hores de diumenge a dijous, i fins a les 0.00 hores les nits de divendres i dissabtes. Per l’altra, tenint en compte les al·legacions dels veïns i veïnes es va limitar a 37 el nombre màxim de terrasses. Aquest eix està dividit en nou trams que es troben al màxim de la seva capacitat permesa, 37 terrasses que sumen un total de 148 taules.

Per tal d’obtenir les llicències de terrasses, els 43 establiments de restauració, que actualment ocupen aquests carrers, van haver de presentar les sol·licituds abans del 15 de setembre. Donat l’excés de peticions en els trams dos i tres, per primer cop, el Districte de Sants-Montjuïc ha hagut de celebrar un sorteig per a l’atorgament de les llicències del 2017.

Dels 43 establiments, tres han quedat fora del sorteig perquè, tal com afirma l’Ajuntament, van presentar les sol·licituds fora de termini, i tres no han tingut la sort d’aconseguir la llicència de terrassa per al seu negoci. Segons Humberto Cruz, restaurador, una terrassa en aquesta zona suposa entre un 30 i un 40 % de la facturació d’un restaurant.

Les llicències atorgades tindran la alidesa d’un any a partir de l’1 de gener de 2017 i els restauradors que vulguin sol·licitar o mantenir la terrassa el 2018 hauran de tornar a presentar tota la documentació necessària abans del 15 de setembre.