SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus “De petita anàvem allà a participar de les coses i a jugar. I després, de més gran, clar... jo la meva relació amb el meu marit va començar allà. O sigui, per mi és un record entranyable.” La Sofia Daura recorda la que va ser durant 64 anys la seu del Centre Excursionista Els Blaus de Sarrià. Estava situada al carrer de Bonaplata, on avui hi ha aquest bloc de pisos. Els Blaus s'hi van traslladar com a llogaters el 1928. SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus "Era un local gran. Un local decorat molt bonic. Es van inspirar en el Cau Ferrat de Sitges. I era tot modernista.” Un dels espais de recollida del local era la gran llar de foc. SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus “Es feia servir per escalfar i es feia servir també per fer alguns sopars. Es coïen allà les mongetes, es coïa la carn, donava molt caliu.” Tot i que a la casa es vivia una activitat social intensa, amb el anys l’edifici es va anar deteriorant i no s'hi va fer cap manteniment. SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus “Quan fèiem berbenes i fèiem vall doncs deien, repartiu-se, no posseu-se tots en una punta. Això ja demostra que la infraestructura ja estava tocadeta, no?” L'edifici, que no estava catalogat, va ser enderrocat el 1992. SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus “Va ser un dia trist per tots. Allà hi havia hagut moltes vivències, molts records, i tot això quedava allà en una muntanya de runa.” Els socis, això sí, van voler traslladar els elements decoratius més emblemàtics. SOFIA DAURA, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus “La font es un dels elements que es va recuperar i que es va portar cap aquí. I, de fet, el que hi ha d'original és la gerra. Perquè les rajoletes es van trencar al treure-les. A part dels records dels socis, tot el que queda de l'antic local de Bonaplata són alguns capitells, algunes làmpades, una moreneta i un finestral emplomat.

Avui el seu lloc l’ocupa un bloc de pisos. Fa 24 anys que la casa que el Centre Excursionista Els Blaus feia servir com a seu va quedar reduïda a un munt de runes. Després de 64 anys, els socis de l’entitat sarrianenca van haver d’abandonar un edifici greument deteriorat. “A la part de dalt, a la torre, hi havia goteres. Els últims anys ja no s’hi pujava. A la façana hi havia moltes esquerdes. De fet, molts anys abans de l’enderrocament, quan els nens corrien per la sala, se’ls deia: ‘No correu gaire, que això tremola!’ … Ja hi havia un cert perill”, recorda Sofia Daura, presidenta del Centre Excursionista Els Blaus. Aquella casa tenia un habitatge a la planta baixa on vivia el conserge. “Hi havia fins i tot una mina d’aigua. Això hi era a moltes cases de Sarrià. Encara hi deu ser. A un habitacle que fèiem servir de magatzem hi havia unes escales que conduïen a la mina”, rememora Daura.

El Centre Excursionista Els Blaus, que va ser fundat el 1920 i que va tenir la primera seu en un pis del carrer Major de Sarrià, prop de l’Hort de la Vila, va trobar en la casa del carrer de Bonaplata un lloc entranyable per desenvolupar la seva vida social. La Sofia evoca aquelles tardes de cap de setmana. “El diumenge, després de l’excursió, anàvem cap al centre i fèiem tertúlia, comentàvem com havia anat i parlàvem del que fos. Allà vaig jugar de petita i vaig conèixer el meu marit”. Les dones, tot i que participaven en les activitats del centre, no van poder fer-se sòcies de l’entitat fins al 1966. “No era problema dels Blaus, era un problema governamental. El 1966 per poder participar en competicions esportives s’havia de ser federat i gràcies a això es va poder ser sòcia”, puntualitza la Sofia Daura.

El 1992, quan es va decidir que la casa havia de ser enderrocada, els socis del Centre Excursionista van decidir emportar-se tots els elements decoratius que van poder, per tal que el nou local -del qual actualment són propietaris- reflectís una mica el que era el local de Bonaplata. “Es va intentar recuperar tot el que es va poder, com per exemple la font, una mare de Déu de Montserrat i els capitells. Dos d’aquests són originals. Un era de Pedralbes i l’altre de Cal Barral, una masia d’aquí, de Sarrià”, explica la Sofia Daura. Tots aquests elements es poden veure a l’actual local d’Els Blaus, al carrer de Cornet i Mas número 15.