La situació crítica que viuen les residències de gent gran durant l’emergència sanitària pel coronavirus ha obligat les administracions a moure fitxa per protegir el sector de la població més vulnerable a la covid-19. La Generalitat ha activat el pla de clíniques socials de Barcelona, que consisteix a utilitzar clíniques de les mútues de treball per derivar residents positius de coronavirus o amb símptomes.

Una primera fase amb 123 places

Tal com ha informat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, en una primera fase s’han habilitat 123 places a les clíniques Fremap i Copèrnic de Barcelona. Ahir, dimarts, es van traslladar les primeres 17 persones i durant aquest dimecres n’estan derivant més, provinents d’un total de quatres residències de la ciutat. En alguns casos, s’està fent el trasllat parcial dels residents i en d’altres se’n fa un trasllat complet per tal de desinfectar la residència i utilitzar-la si és necessari. Iglesies ha explicat que la intenció és replicar el model arreu del territori.

120 morts a residències de Barcelona

Des que va començar la pandèmia, han mort 120 persones en residències de gent gran de Barcelona per coronavirus. A Catalunya, la xifra s’eleva a 362 defuncions. En els darrers dies, per exemple, a la Fundació Casa Asil de Sant Andreu s’han registrat més d’una vintena de morts.

A més, hi ha 226 residents positius per covid-19, 95 hospitalitzats i 45 residències amb positius confirmats. En l’àmbit català, hi ha 830 residents diagnosticats per coronavirus i un 30 % dels centres afectats.

Crida per incorporar personal

Un dels principals problemes de les residències és la manca de personal. Aquest fet s’ha agreujat perquè només a Barcelona 1.255 treballadors estan aïllats per la covid-19. Segons Iglesies, això està desbordant especialment les residències petites de la ciutat i de l’àrea metropolitana que no disposen d’equips mèdics estables i on no s’han pogut fer aïllaments correctes dels casos posistius. Per això, la Generalitat fa una crida a totes aquelles persones capacitades per cuidar gent gran perquè es posin en contacte amb l’Administració per tal de reforçar la plantilla de les residències.

Un problema que “està en vies de solucionar-se” és la manca de material de seguretat. El departament afirma que ja ha s’han distribuït 550.000  elements de protecció individual per un valor d’1,7 milions euros. Entre aquest material hi ha 210.000 mascaretes, 100.000 mascaretes quirúrgiques, 200.000 guants d’un sol ús, 32.000 bates impermeables i 28.000 ulleres. També s’han fet 168 desinfeccions a residències de Catalunya. 103 les ha fet la Generalitat, 17, l’UME i la resta les han fet els ens locals.