Al carrer dels Tallers, a prop de la plaça de Castella, s’ubicava la fàbrica Bonaplata, la primera de la ciutat que va funcionar amb vapor. Des d’aquest lloc arrenca la ruta ‘El Raval i l’inici del feminisme obrer a Barcelona’. EMMA FERNÀNDEZ, cofundadora d’Andronacultura “Ens permet parlar doncs dels desajustaments que aquesta societat industrial i capitalista genera, del que serà la resposta de la classe treballadora i és en aquest marc, on hem d’inscriure aquestes primeres veus del feminisme obrer.” El Raval també va ser escollit per instal·lar algunes organitzacions com la Societat Autònoma de Dones, que es trobava al carrer de Ferlandina. EMMA FERNÀNDEZ, cofundadora d’Andronacultura “Dirigida exclusivament a dones, a dones provinents de la classe treballadora, a dones obreres majoritàriament i el que fa aquesta primera organització, a part de denunciar la situació d’opressió que vivien les dones, era sobretot, centrar-se en la tasca formativa.” La Rambla és un altre punt destacat d’aquesta ruta. Aquí hi havia la seu del secretariat femení del POUM, una secció molt activa durant la Guerra Civil però poc reconeguda. EMMA FERNÀNDEZ, cofundadora d’Andronacultura “Les dones participen molt activament de totes les parts del conflicte i serà un moment d’intensa politització.” Aquest itinerari serveix per reivindicar la tasca de dones com l’Ángeles López de Ayala o la Teresa Claramunt o que van ser clau en la consecució dels drets laborals de les dones durant el segle passat.

La ruta ‘El Raval i l’inici del feminisme obrer a Barcelona’ organitzada per Andronacultura és un trajecte d’unes dues hores que serveix per visibilitzar la participació i les reivindicacions de les dones obreres en els processos de lluita social que caracteritzaven la Barcelona de finals del segle XIX i començaments del segle XX.

Els promotors d’aquesta ruta així com entitats del barri estan treballant també perquè l’Ajuntament recordi, a través de plaques distribuïdes pel Raval, alguns dels fets, llocs i dones que van fer possible moltes fites en les lluites feministes.