El primer trimestre de l’any vinent. Aquest era el calendari que tenien els paradistes de l’Abaceria per iniciar la reforma del mercat. El canvi de govern municipal i la incorporació veïnal al debat de com ha de ser el nou equipament ha modificat el pla inicial. La nova proposta, que hauran de discutir els paradistes, no arribarà fins al mes de juliol. Un fet que endarrerirà la nova data d’inici d’obres fins a 2018. JERONI MAGRANS, Associació de Venedors del Mercat de l’Abaceria Central “Si aquests estudis van endarrerint, després aquí hi ha un projecte nou, si després aquí hi ha un concurs, tot això se’n va, com ens van dir l’altre dia, el 2018, no podem esperar al 2018, és impossible, el mercat està a precari, cada mes van tancant noves parades, el mes que ve en pleguen dues, aquest mes n’ha plegat una, estem a precari totalment.” Amb més del 50 % de parades tancades i sota un sostre d’uralita, els comerciants de l’Abaceria asseguren que urgeix la reforma. De fet, fa vuit anys que es discuteix el projecte del mercat nou, l’últim de la ciutat que queda per reformar. Ara, estan en espera d’una proposta que ha de ser de consens. JERONI MAGRANS, Associació de Venedors del Mercat de l’Abaceria Central “Nosaltres esperarem a l’estudi aquest, aquest nou estudi sobre la viabilitat o no de fer-ho d’una altra manera, no la consensuarem, ni la discutirem, mentre nosaltres el primer trimestre de l’any 2017 no estem a la carpa.” Els comerciants asseguren que estan cansats de tot aquest procés i diuen que començaran accions reivindicatives. Expliquen, que si encara no ho han fet, és per respecte a la situació que viu el barri de Gràcia amb el desallotjament del Banc Expropiat.

Més del 50 % de les parades tancades i sota un sostre d’uralita. Aquest és l’estat actual del Mercat de l’Abaceria. El projecte de reforma que s’havia pactat amb el govern municipal anterior agradava als paradistes. Però, amb el nou consistori i algunes veus crítiques veïnals sobre alguns dels punts de la proposta, el districte de Gràcia va decidir obrir un procés participatiu per definir un nou projecte de consens.

Aquest document inclou tres plantes per a l’equipament. També hi haurà un altell per a activitats lúdiques, una planta -1 dedicada a la logística i una -2 per a l’emmagatzematge i per a un pàrquing. Tot això, ara està en espera d’un estudi de viabilitat que s’ha de presentar aquest juliol als comerciants perquè el valorin.

Aquestes noves dates endarrereixen el procés de reforma. Per això, els paradistes asseguren que no aprovaran res fins que des del districte els assegurin per escrit que començaran les obres i es traslladaran a la carpa provisional del passeig de Sant Joan a principis de 2017, com ja havien pactat. A més, expliquen que començaran amb accions reivindicatives, com posar pancartes al mercat. De fet, diuen que de moment no ho han fet per respecte a la situació que ha viscut Gràcia els últims dies arran del desallotjament del Banc Expropiat. La idea és pressionar per complir els terminis i tenir, com més aviat millor, el nou mercat, que fa ja vuit anys que imaginen.