Bosses d'escombraries repartides per tots els carrers. És una imatge habitual si passegem pel barri antic de Sarrià. Des de fa més d'una dècada, a tota aquesta zona no hi ha contenidors i els camions d'escombraries passen 4 o 5 vegades al dia a recollir les bosses. Ara, l’Associació de Veïns de Sarrià vol canviar aquest sistema. Asseguren que no és gens sostenible. JORDI BIGUES, vocalia de medi ambient de l’AV Sarrià “Se suposa que la gent recorda que ha de ser a partir de les 8 de la tarda, no de 8 a 8, les 24 hores del dia, un pot trobar als carrers de Sarrià, a les seves papereres, als escorcells, bosses d'escombraries abandonades, i això no pot passar si volem un barri net.” Per aconseguir una recollida més sostenible, l’Associació de Veïns de Sarrià proposa un model de recollida porta a porta. Un sistema que ja es fa servir en altres municipis de Catalunya. JORDI BIGUES, vocalia de medi ambient de l’AV Sarrià “El model porta a porta fa que un dia a la setmana es reculli l'orgànica, un altre dia el rebuig, un altre dia el paper, etcètera, etcètera. Aquesta és una manera d'organitzar-se que cada població ho fa al seu estil i manera, perquè és un pacte.” Durant aquest any l'associació vol debatre amb els veïns quin model seria millor per al barri. I també vol conscienciar-los de la necessitat de reduir els residus. JORDI BIGUES, vocalia de medi ambient de l’AV Sarrià ”Sarià és el barri més brut d'Europa. És el que genera més escombraries a tota hora al carrer d'Europa. Aquí si no fos pels àngels dels escombriaires tot això seria un niu de merda.” La presentació del nou projecte de recollida d'escombraries es farà demà a les 7 del vespre al Centre Cívic Sarrià.

“El model actual de recollida d’escombraries del barri no és sostenible ni higiènic”, explica Jordi Bigues, membre de la vocalia de medi ambient de l’Associació de Veïns de Sarrià. Actualment el sistema de recollida al nucli antic de Sarrià es fa sense contenidors i es deixen les bosses al carrer. Aquest model va començar fa més de 10 anys. “Els contenidors s’anaven multiplicant i els veïns de sobre els contenidors es queixaven del soroll i la pudor que feien. Es va pensar que s’havia de canviar de model, però va faltar la valentia de fer el sistema de porta a porta”, explica Bigues, defensor d’aquest sistema.

Un dels problemes de la forma de recollida actual és que les bosses d’escombraries ja formen part del paisatge del barri. “Les hores aconsellables per deixar les escombraries al carrer són de 8 a 10 del vespre. S’haurien de deixar a l’hora prevista, no durant tot el dia”, es lamenta Bigues, que creu que el model porta a porta podria ser la solució. “Aquest sistema fa que un dia a la setmana es reculli l’orgànica, un altre dia el rebuig, un altre dia el paper, etcètera. Aquesta és una manera d’organitzar-se que cada població fa al seu estil i manera”, afirma.

Amb l’objectiu de canviar la manera de  recollida durant aquest any volen promoure un debat veïnal. Aviat començaran a fer reunions amb entitats i organitzacions del barri, i a partir del mes de març faran enquestes als veïns perquè hi puguin dir la seva. A més, amb l’objectiu de facilitar el reciclatge demanen una deixalleria permanent al barri, en comptes de les dues mòbils existents, i volen senyalitzar els comerços que recullin residus específics com ara piles, pneumàtics o bombetes.