Des de les presidencials del 1964, qui guanya a Ohio acaba sent el president dels Estats Units. Això converteix aquest estat en la meca dels polítoleg d’arreu del món. A Catalunya, com no podia ser d’altra manera, tenim els nostres propis Ohio: Fogars de la Selva, Granollers i Sant Joan de Vilatorrada. Qui guanyarà les municipals allà?

Tradicionalment, Fogars de la Selva era l’Ohio català per excel·lència. El partit que guanyava les eleccions al Parlament en aquest municipi de 1.500 habitants, acabava al Palau de la Generalitat. El 2006, per exemple, CiU va guanyar a Catalunya i el PSC a Fogars… i el president va ser José Montilla.

La tradició es va trencar als comicis del 2017. C’s va vèncer a Fogars… però Inés Arrimadas ni va intentar ser presidenta. La fama la va mantenir ja que va clavar l’ordre dels partits a escala nacional: Cs, JxCat, ERC, PSC i comuns –només es va “equivocar” en situar el PP per davant de la CUP-.

La història canvia com un mitjó a les municipals: ni Ohio ni Dakota del Nord. I és que Josep Vilà Camps fa quaranta anys que no deixa anar la vara. És un dels tres alcaldes que aguanten des del 1979 i l’únic que ho fa amb una llista d’independents. En aquesta ocasió, Independents per Fogars té més que competència que mai: una candidatura d’ERC i una vinculada al PSC.

Els politòlegs no poden deixar de mirar Granollers. Pràcticament clava els resultats de les eleccions al Parlament (2012, 2015 i 2017). En política municipal, en canvi, sempre guanya el socialista Josep Mayoral –regidor des del 1983 i alcalde des del 2004- encara que ell asseguri que “això no està fet”.

Sant Joan de Vilatorrada (el Bages) està fent punts per ser el nou Ohio català. Tant a les últimes eleccions al Parlament (2017) com al Congrés (2019), ha estat el municipi que ha clavat més els resultats globals. De fet, el 28-A l’error va ser de màxim un punt respecte el percentatge de tota Catalunya. És una mina per les empreses d’enquestes!

Amb 11.000 habitants i a tocar de Manresa, els seus veïns viuen amb un orgull ser una Catalunya a petita escala. A les municipals hi haurà fins a vuit candidatures, dues més que el 2015. Malgrat que aquests comicis tendeixen a ser “una altra cosa”, com asseguren els alcaldables de Sant Joan, sí que és cert que des del 2003 ha coincidit el color del president de la Generalitat amb el de l’alcalde. És l’Ohio perfecte?