Carles Puigdemont i Toni Comín han presentat una querella contra el programa d’Ana Rosa de Telecinco per la publicació d’uns missatges de mòbil que es van intercanviar el 30 de gener. La querella s’ha presentant als jutjats de Lovaina, el municipi de Bèlgica on els periodistes de Telecinco van filmar el mòbil de Toni Comín que contenia la conversació.

Els fets van tenir lloc durant l’acte públic del partit nacionalista flamenc N-VA a Lovaina. A l’acte, Toni Comín es va intercanviar missatges amb Carles Puigdemont després que s’ajornés el seu debat d’investidura. Una conversa que va ser gravada pels reporters del programa d’Ana Rosa de Telecinco.

La publicació de la conversa va provocar molt de rebombori perquè Puigdemont hi afirmava que “això s’ha acabat. Els nostres ens han sacrificat, almenys a mi”. En el seu moment, Puigdemont i Comín van reaccionar a través de Twitter, en què va reivindicar el seu dret a la privacitat i van anunciar mesures legals.

Segons la defensa de Puigdemont i Comín, a Bèlgica és “crim” filmar i fer públics els missatges privats d’una persona, d’acord amb la llei de privacitat. Els advocats diuen que el cas s’haurà de tramitar a Bèlgica i que el jutge podria citar a declarar els periodistes i el càmera que van filmar els missatges. Si fossin condemnats, podrien ser obligats a pagar una multa.

A través d’un comunicat, els advocats belgues han explicat que el dret penal belga considera una infracció la intercepció i la difusió de comunicacions privades i es mostren convençuts que el cas acabarà amb una sanció penal.