La plataforma, impulsada per l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, es va constituir el 18 de juny amb l’objectiu de reivindicar l’espai. Hi participen un seguit d’entitats del barri, com Joves del Poblet, el Banc del Temps, l’Ateneu Popular de l’Eixample, la CUP, Arran, una cooperativa de consum així com treballadors del Mercat de la Sagrada Família.

Els veïns s’han concentrat a les portes de l’antic cinema amb una pancarta enq uè es demana que el Niza no es converteixi en un supermercat ni en places hoteleres, i que es destini a equipament cultural. Els arguments principals per oposar-se al projecte són l’hipotètic perjudici per al comerç de proximitat i el mercat municipal, i les afectacions de mobilitat a la zona. El projecte preveu instal·lar-hi una superfície d’alimentació de 1.500 m2 i -segons la versió veïnal- deixa la porta oberta a edificar-hi places hoteleres al damunt.

La plataforma exigeix l’aturada del projecte i la preservació de l’edifici per tal que totes les opcions que es plantegin en un futur puguin ser viables. Enderrocar l’edifici, diuen, “ens situaria en un punt de no-retorn”. També demanen que no es tramiti qualsevol canvi de qualificació urbanística i que l’Ajuntament els reconegui com a interlocutors vàlids per concretar les actuacions urbanístiques a la zona.

L’Ajuntament, predisposat a escoltar la plataforma

Fonts municipals van explicar a BTV que el projecte s’ha comentat amb els veïns en diversos òrgans de participació del districte de l’Eixample, entre els quals el consell de barri i el plenari del districte. Defensen la transparència del procés, assegurant que el planejament ha estat en exposició pública durant un mes i que s’han estudiat les al·legacions presentades. El consistori es mostra disposat a escoltar les peticions de la plataforma i a “respondre o aclarir el que calgui”.

Sobre l’operació immobiliària, les mateixes fonts expliquen que es tracta d’una parcel·la privada i que el seu propietari és el que decideix quin us hi dóna, sempre que sigui adient a la qualificació urbanística de l’espai. El solar de l’antic cinema Niza es podria habilitar per a usos comercials i fer-hi un aparcament al subsòl. També permetria edificar-hi edificis residencials en les plantes sobre rasant. L’Ajuntament aclareix que la construcció de la superfície comercial comportaria l’obertura d’un nou interior d’illa a l’Eixample, que serà accessible des dels carrers del Rosselló i de Provença.