La Mari Luz s'ha passat 20 anys vivint al carrer. Ara, però, la situació ha canviat i ja té pis gràcies al servei Primer la Llar. MARI LUZ, usuària de Primer la Llar “Siempre durmiendo en una escalera o en casa de alguna amiga. Cuando tienes una casa es todo, la comodidad, cocinar lo que tu quieras, traer a tu familia para que sepan que tienes un hogar. Es una satisfacción muy grande.” Primer la Llar és un programa de l'Ajuntament. A través dels serveis socials s’assigna un habitatge a persones que fa molt temps que estan sense sostre i que, a més, tenen problemes de salut mental i de drogoaddicció. Els usuaris d’aquests pisos viuen sols però reben regularment la visita de tècnics, ja que els habitatges estan tutelats per una unió d'empreses. ANDRÉS MOLINA, tècnic de Primer la Llar “Lo primero que se hace es proveer a las personas con dificultades severas y situación de calle de un piso normalizado en una finca de vecinos y una vez en el piso se le ofrecen todos los soportes que necesite según el tipo de dificultades que tenga. No hay una estancia predeterminada. La estancia la configura la mejora y recuperación de la persona.” Aquesta iniciativa pilot fa sis mesos que està en marxa, i està previst que atengui una cinquantena de persones abans que arribi el mes de juny. Una xifra que els tècnics esperen que augmenti. Diuen, però, que perquè això passi caldria que l'Ajuntament n’augmentés el pressupost.

Primer la Llar és un programa que proporciona accés immediat a l’habitatge a persones sense sotre que a més tenen problemes d’addiccions i malalties mentals. Es tracta d’un projecte aprovat en la Comissió de Govern de l’Ajuntament i gestionat per Sant Joan de Déu i un conjunt d’entitats del tercer sector, que són Suara, Garbet i la fundació santsenca Sant Pere Claver.

Es tracta d’un nou model d’atenció a persones sense llar inspirat en experiències internacionals, que a més d’oferir habitatge també ofereix suport socioeducatiu. Un equip multidisciplinari treballa per afavorir un procés de recuperació que ajudi els usuaris del servei a tenir més autonomia i opcions d’inserció social.

El projecte està en fase de prova. Es va posar en marxa el mes de juny passat i hi ha 50 pisos disponibles que s’estan implantant de manera progressiva. N’hi ha per tota la ciutat, tres a Sants-Montjuïc. De moment, entitats i usuaris en fan un balanç positiu i esperen que s’ampliï el programa.