Ramon: “Vols un tros de botifarra? ...” Client: “Sí, home. Ho provarem.” Ramon: “És recent feta.” El Ramon Hernando deixa tastar orgullós la seva botifarra d'ou, premiada com a millor botifarra d'ou tradicional de Catalunya. JORDI MIQUEL, client de la Xarcuteria Hernando “Està molt equilibrat, sí. Té un bon gust, no es nota molt greixosa, està molt bona.” Clienta: “Escolta moltes felicitats que m'acabo d'enterar que heu guanyat el premi. Ja tocava un reconeixement.” Ramon: “Moltes gràcies!” GLORIA MARTÍNEZ, mare del Ramon Hernando “Contentíssima. Mucha alegría. Con tantos años que lleva trabajando...” El Ramon Hernando ha agafat el testimoni del seu pare, qui fa quasi 70 anys va començar el negoci al Mercat del Ninot, i des d'en fa 50 es troba al carrer de Balmes. RAMON HERNANDO, cansalader,xarcuter i carnisser. “És un reconeixement a una fórmula molt antiga, no? Que vaig heretar del meu pare i que el meu pare va heretar del seu mestre. Potser té 100 i pico d'anys, la fórmula”. Els ingredients: carn de porc, ous, sal i pebre blanc. I el secret... RAMON HERNANDO, cansalader, xarcuter i carnisser. “La carn ha de ser d'una qualitat excel·lent. La panxeta, la papada, tot... després els ous han de ser també molt bona. Hi ha molta diferència amb una botifarra artesana i una botifarra industrial. A la hora de tastar el producte es nota.” El Ramon ha guanyat la primera edició d'un concurs que pretén promoure el valor d'un producte tradicional català i espera que això l'ajude a augmentar les vendes d'aquesta setmana de Dijous Llarder.

El primer Concurs de Botifarra d’Ou Artesana 2016 pretén reforçar el consum d’aquest producte tradicional en la diada de Dijous Llarder, però més enllà del concurs pròpiament dit, també té un vessant solidari. En el moment de la inscripció, cada participant havia d’aportar tres quilos de botifarres i totes les que han sobrat després del tast s’han enviat a la Fundació Banc dels Aliments.

El primer guardonat, el cansalader-xarcuter Ramon Hernando, regenta un establiment que va engegar el seu pare al Mercat del Ninot fa quasi 70 anys i que van traslladar al carrer de Balmes, 296, en fa 50. La botifarra artesana tradicional que elabora, segons explica el mateix Hernando, “és una fórmula que vaig heretar del meu pare i que el meu pare va heretar del seu mestre. Potser té 100 anys i escaig”. Assegura que el secret és en la cocció i l’ús d’ingredients de qualitat, tant pel que fa als ous com a les espècies.

Aquest producte tradicional català es fa amb carn de porc -cansalada, espatlla i papada- ous, sal i pebre blanc. S’emboteix tot en un budell del calibre 34 i es fa una cocció a 80 graus. El jurat va valorar que la que fa Hernando és “una botifarra esponjosa, tendra, amb la sal justa, toc de pebre blanc al final i color natural de l’ou ben cuit”.

Per Hernando, concursos com el que ha guanyat ajuden molt a la promoció de la seva feina i els seus productes. “És important que la gent s’adoni que no només hi ha un producte industrialitzat”, diu. Per això, confia que aquest reconeixement comporti també un increment en les vendes.