Joaquim Alsina, director de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que els gruixos de neu de les pistes d’esquí dels Pirineus “es troben per sobre el metre de gruix”, i celebra que “la previsió meteorològica és perfecta per gaudir de la neu i de la muntanya”.

Pocs dies abans d’acabar l’hivern, Alsina ha considerat que “hi ha hagut força neu des del començament de la temporada” i ha destacat que tant les pistes d’esquí alpí com les d’esquí nòrdic han mantingut un bon gruix de neu durant tot el període hivernal. De fet, ha recordat que les pertorbacions mediterrànies han predominat durant els darrers mesos i, per tant, han afavorit abundants nevades en les estacions d’esquí del Pirineu oriental, com Núria o Vallter 2000: “L’arribada de les pertorbacions de sud han ajudat que aquelles estacions amb problemes de manca de neu, enguany no hagin tingut”.

La bonança dels darrers dies afecta la qualitat de la neu?

Tot i el desgel d’aquests dies, causat per les altes temperatures i que ha fet augmentar els embassaments, els gruixos continuen sent considerables a alta muntanya, i en molts casos se situen per sobre de la mitjana dels darrers anys. I és que segons ha dit Alsina, “la neu pateix més si es forma boira que si fa sol”, ja que la primera “consumeix la neu, deixant-la humida i fent-la malbé”. Durant aquesta època, quan les temperatures s’enfilen per sobre els 0 °C “la neu s’acaba fonent i queda humida”, però durant la nit, “les baixes temperatures l’assequen i les màquines aprofiten per treure l’oxigen de la neu i compactar-la”, per garantir, així, un esquí de qualitat.

Fins quan podrem esquiar?

Alsina garanteix l’esquí, almenys, fins a la Setmana Santa. Creu que tenint en compte els gruixos de neu que hi ha ara, “en una situació normal, o inclús amb aquestes temperatures que no són problemàtiques, hi haurà neu per Setmana Santa”. Per tant, enguany, a la temporada d’esquí encara li queda corda.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Joaquim Alsina a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: