La  unificació de comptadors, una bona alternativa per rebaixar la despesa de les famílies en energia i que s’aplica amb èxit en molts països europeus, s’està intentant posar a prova en una promoció pública de Sant Andreu a través del projecte  europeu RELS, però amb dificultats.  Ho ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ el doctor en arquitectura i consultor ambiental de Societat Orgànica Fabián López Plazas,  que ha afegit que l’empresa comercialitzadora no ho permet. Plazas ho ha explicat  a l’espai ‘Hashtag Barcelona’ en un debat sobre els motius i les conseqüències de la pobresa energètica. També hi han participat Susanna Roig, coordinadora del Grup d’Habitatge i Pobresa Energètica de la Taula del Tercer  Sector i directora d’Intervenció Social de Creu Roja a Catalunya, i Josep Babot, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.

El bo social, qüestionat

Tots els ponents al debat han estat d’acord que el bo social de l’electricitat exclou moltes persones que només estan alguns euros per sobre del barem de renda mínima, mentre que se’n beneficien totes les famílies nombroses, independentment de la seva renda. Josep Babot ha explicat que el bo social del gas està de camí perquè ja hi ha en marxa una iniciativa en aquest  sentit al Congrés dels Diputats.

Barcelona, entre la E  i la G en eficiència energètica

Fabián López Plazas ha explicat que a Barcelona hi ha molta “ferralla energètica” i que la major part dels edificis estan entre la E i la G en eficiència energètica, cosa que fa que s’hagi de consumir molta més energia per mantenir-los calents. Ha demanat ajuts perquè els  veïns puguin assumir les despeses necessàries per millorar l’eficiència energètica dels seus habitatges. Ha afegit que edificis de l’Eixample tenen més bones prestacions que edificis d’anys posteriors però de qualitat pitjor com a la Mina o a l’extraradi de la capital catalana.

Podeu escoltar aquí tota la conversa: