Representen el que anomenen ‘el Sant Martí oblidat’, la part del districte més propera al Besòs. Són els vocals de la plataforma Nord-est Sant Martí, fundada la setmana passada per diverses associacions de veïns de la zona. S’han reunit per definir les prioritats d’uns barris que, asseguren, tenen moltes mancances. SALVADOR MAÑOSAS, plataforma Nord-est Sant Martí “Infraestructures a nivell de barri, de barri gros, de ciutat, que impliquen aquests 11 barris, 11 entitats, les mancances aquestes, les petites ja no ens compensen.” Per exemple, que el centre mèdic Fòrum esdevingui l’hospital de referència que, recorden, no tenen. També que s’urbanitzi la zona afectada per les obres de l’AVE i es construeixin els equipaments que hi han d’anar. Presenten propostes concretes en aquest àmbit. És el cas de l’espai per a joves del districte que proposen que es construeixi en aquest edifici del carrer d’Andrade que fins fa poc era una escola bressol. “Volem que sigui un equipament no només de Sant Martí o de la Palmera sinó que sigui per tota la perifèria, que pot ser la Verneda o Paraguai-Perú.” Un altre objectiu és reactivar la rambla de Prim i la rambla de Guipúscoa, els dos grans eixos viaris de la zona. Disposen de l’assessorament de la FAVB i ja han presentat a l’Ajuntament aquest manifest en què expliquen el dèficit d’inversions que, asseguren, han tingut en els darrers anys.

11 associacions de veïns de Sant Martí creen la plataforma Nord-est Sant Martí per reclamar actuacions concretes a la part del districte més propera al Besòs. L’objectiu: dinamitzar una zona que, asseguren, ha estat molts anys oblidada. Damunt la taula hi ha, sobretot, millores socials i urbanístiques que ja han comentat a l’Ajuntament.

La plataforma està formada per representants veïnals dels barris de Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme, Diagonal Mar i el Front Marítim, i Provençals del Poblenou, que han unit esforços. L’experiment és únic i ha de servir per reclamar intervencions urbanístiques. Fan referència als principals eixos viaris, com són la rambla de Guipúscoa i la rambla de Prim, així com la urbanització de la part afectada per les obres de l’AVE, aturades indefinidament.

Entre les demandes també hi ha la de més equipaments. Asseguren que, per exemple, no disposen de cap hospital de referència i que tenen mancances en habitatge social, aparcament i instal·lacions per a joves i gent gran. És el cas de l’espai per a joves del districte que proposen que es construeixi en aquest edifici del carrer d’Andrade que fins fa poc era una escola bressol.

Han començat a treballar fa poc però ja tenen el suport de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i s’han reunit amb l’Ajuntament. Convocaran assemblees obertes a la ciutadania durant els propers mesos per informar sobre l’estat de la qüestió.