Aquesta finca del carrer de Nàpols entre Provença i Rosselló acollirà el futur Ateneu Popular de la Sagrada Família. És l’oferta que ha fet l’Ajuntament als veïns per tancar el conflicte que ha generat la pèrdua de l’antic cinema Niza. En una assemblea oberta que s’ha fet aquesta setmana els veïns han votat a favor de la proposta municipal. JUAN ITXASO, vocalia d’Urbanisme de l’AV Sagrada Família És un local a peu pla molt ben situat, perfectament accessible i que hi podem enquibir tot el programa que la plataforma va fer l’any passat, com a equipament del barri.” La finca és de planta baixa i fa uns 1500 m2. Hi haurà un auditori, sala d’exposicions, aules i locals d’assaig, entre d’altres, i sembla que les arts escèniques hi tindran un paper rellevant. Aquestes activitats van ser expressades pels veïns en un procés participatiu l’estiu passat que l’Ajuntament ha tingut en compte. JUAN ITXASO, vocalia d’Urbanisme de l’AV Sagrada Família Com que va veure que es va fer un treball molt seriós i molt participatiu de tot el barri ens van comprar la idea de l’Ateneu, i és quan es van posar a treballar i fins i tot a emplaçar els promotors del Niza que tinguessin també una coresponsabilitat. De fet, la promotora destinarà un milió d’euros a la infraestructura i l’Ajuntament hi posarà els quatre restants, que costarà la compra i l’adequació del futur equipament.

L’Ajuntament adquirirà un local pròxim a l’antic cinema, al carrer de Nàpols entre Provença i Rosselló. Té uns 1.500 m2, espai suficient per a aquest nou ateneu, que serà, en principi, gestionat per les associacions. L’espai inclourà un auditori, locals d’assaig i espais per a entitats, a més d’una ludoteca i un espai per a joves.

El govern anterior, liderat per CiU, va aprovar un Pla de millora urbana que suposava la construcció d’una gran superfície d’alimentació i un pàrquing, operació amb la qual la Sagrada Família guanyava un nou interior d’illa. Però aquest es feia a l’antic solar del cinema del barri, el Niza, fet que va propiciar que el teixit veïnal, comercial i associatiu s’hi oposés.

D’aquí en va sortir una plataforma que ha organitzat, els últims dos anys, diferents protestes i que l’estiu passat va engegar un procés participatiu per establir els usos més necessaris del possible equipament. L’Ajuntament ha pres com a punt de partida el recull de demandes que es van presentar en aquest procés.