Aquest mur talla el carrer de Biscaia, a Navas, des de fa gairebé vuit anys. Després de diverses mobilitzacions i un procés judicial, els veïns han aconseguit que s'obri un pas per a vianants de cinc metres d'amplada. Malgrat ser una bona notícia, els veïns no en tenen prou. CARLES ALBERT GÓMEZ, plataforma Veïns de la plaça de la Guineu "Com a veïns no podem estar conformes. És un carrer que sempre ha estat obert, una plaça on es juga, on es passa, una part que comunica la part de dalt de Navas amb la de sota. El carrer de Biscaia fins al carrer de Maragall queda tallat. Per molt passadís que ens facin és un nyap simplement." I és que la plaça de la Guineu és un espai edificable. Segons els veïns només es farà un dels tres edificis previstos, però no es recuperarà la zona verda tan reclamada. Ma ANTONIA MAESO, plataforma Veïns de la plaça de la Guineu "És on estan els seients, on és mes ombrívol, és la part de dins que queda més protegida per la canalla petita per cotxes." A més de fer el pas, s'arranjaran les escales, el paviment i s'hi col·locaran alguns bancs i papereres. Les obres tindran una durada aproximada d'un mes i tenen un cost de gairebé 58.000 euros.

El 2007 l’Ajuntament va permutar el terreny situat a l’avinguda Meridiana, 236, amb Renta Corporación, a canvi d’una de les naus del recinte fabril Fabra i Coats. Aquest terreny era una placeta des dels anys 80, coneguda com la plaça de la Guineu. A més, l’espai servia per connectar a peu l’avinguda Meridiana i el carrer de Biscaia. El juliol de 2008 el nou propietari va aixecar un mur a la placeta i l’espai va quedar inutilitzat.

Des de llavors, els veïns del carrer de Biscaia, 372, s’han constituït com a plataforma amb la intenció de preservar la plaça. De fet, van portar les seves queixes a judici. Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els va donar part de la raó i va establir que el terreny continuava sent edificable sempre que hi hagués un pas per a vianants a la planta baixa de cinc metres d’amplada.

Aquesta setmana han començat les obres per millorar la connectivitat de l’avinguda Meridiana amb el carrer de Biscaia a través de la plaça de la Guineu, una intervenció que suposa l’enderroc dels murs que tancaven aquest espai i l’obertura d’un pas per a vianants de cinc metres d’ample. Les obres tindran un cost de 57.863 euros i una durada aproximada d’un mes. Els veïns de Navas estan contents amb la notícia però creuen que no és suficient. Consideren que caldria recuperar tota la plaça per al barri i es queixen de la manca de zones verdes.

La intervenció preveu la retirada d’una part de la tanca que és propietat de la Sareb i l’obertura d’un espai públic inaccessible des de 2008. A més, s’arranjaran les escales de pas i el paviment, es durà a terme una poda de l’arbrat, una revisió de l’enllumenat, es tapiaran les finestres i obertures d’alguna de les edificacions abandonades que flanquegen l’espai, i es pintaran les parets mitgeres. També es col·locaran alguns bancs i papereres. D’aquesta manera, explica la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz: “S’enfortirà una zona comercial que es veia perjudicada per la dificultat d’accedir-hi i per la manca de continuïtat”.