Quina Gràcia volem? és la primera pregunta que s'ha enviat des de l'aplicació Appgree per fer debats en línia. Aquesta és només una de les eines que s'han posat en marxa dins del procés participatiu del Pla d'usos de Gràcia. LAIA FORNÉ, equip dinamitzador del procés participatiu del Pla d'usos de Gràcia "És un procés innovador, perquè s'ha aconseguit un acord entre districte i la plataforma en igualtat de condicions, diguem-ne." El districte de Gràcia i la plataforma Gràcia cap a On Vas? han engegat aquest procés que durant el primer mes s'ha centrat en la difusió i la diagnosi. Amb punts d'informació al carrer i tres rutes per entendre com pot influir el pla d'usos en el territori. L'anàlisi dels barris ha detectat zones diferenciades i, sobretot a la Vila de Gràcia, s'han recollit problemes de convivència amb l'oci nocturn, l'augment d'albergs o apartaments turístics i la massificació en la restauració i els establiments de menjar per emportar-se o botigues de degustació. LAIA FORNÉ, equip dinamitzador del procés participatiu del Pla d'usos de Gràcia "La Vila de Gràcia també és que té molta façana, o sigui, per la seva estructura de trama urbana, pots tenir molts locals per metre quadrat, aleshores si tots els locals estan ocupats i, a més, que en l'últim temps ha augmentat molt tot el tema de restauració." També han recollit la demanda d'una regulació especial de l'oferta cultural de teatres o associacions. L'equip dinamitzador, format per tres entitats, Raons Públiques, UrbanIN i La Hidra, ha obert una web i perfils a les xarxes per facilitar la informació i la participació del procés. LAIA FORNÉ, equip dinamitzador del procés participatiu del Pla d'usos de Gràcia "Un dels reptes del procés és que sigui el màxim d'ampli i participatiu i divers, en aquest sentit, o sigui, ens interessa doncs això, que hi participin comerciants, que hi participin les associacions culturals, que hi participin els veïns a títol individual." La propera fase són cinc tallers participatius que es faran aquest desembre a cada barri del districte. El procés acabarà el 15 de febrer.

El districte de Gràcia i la plataforma Gracia cap a On Vas? han impulsat un procés participatiu per definir el nou Pla d’usos de Gràcia. La dinamització d’aquest procés s’ha encarregat a tres col·lectius, Raons Públiques, UrbanIN i La Hidra Cooperativa. De moment, han iniciat el procés fent-ne difusió amb un carretó informatiu al carrer, contactant amb entitats i col·lectius i també a través de tres itineraris per conèixer la situació de cada barri. També s’ha posat en marxa el web Quina Gràcia i perfils a les xarxes socials, a més d’una aplicació per fer debats en línia.

La fase següent són cinc tallers participatius a cada barri durant el mes de desembre. Després es faran tallers sectorials en els temes en què no hi hagi hagut proposta de consens. El procés finalitzarà el 15 de febrer i hi haurà un mes més per elaborar un document més tècnic amb les propostes concretes, també es farà un altre document amb el model de barri que s’haurà anat definint, però que el Pla d’usos no regula.

Un procés llarg

El consistori va anunciar al maig que calia revisar el Pla d’usos del districte de Gràcia, vigent des de 2005, perquè considerava que havia caducat. La proposta de l’Ajuntament anava dirigida a protegir el nucli antic del districte davant la proliferació de negocis de menjar preparat, albergs i apartaments turístics. Seguint aquesta idea, aquest setembre, el consistori va suspendre la concessió de llicències per obrir més albergs i botigues de menjars preparats a la Vila de Gràcia, el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova i els entorns del Parc Güell. Un mes després d’aquesta iniciativa, les entitats agrupades en la plataforma Gràcia cap a On Vas? van demanar que l’Ajuntament els tingués en compte en l’elaboració del Pla d’usos per regular la utilització de l’espai públic, una petició que ha acceptat el consistori.