Les inversions del Pla de barris permetran remodelar l’illa d’Aiguablava-Portlligat, a la Trinitat Nova. Després d’estudiar la zona, els tècnics han realitzat una sessió participativa perquè els veïns diguessin la seva. Han presentat un projecte que renova els espais interiors, les zones verdes, el mobliari i elimina les barreres arquitectòniques. RAMÓN CASAS, AV Trinitat Nova “Està bastant degradada i els canvis és salvar les barreres arquitectòniques, les entrades als habitatges i que canviïn l’arbrat, tota la mobilitat, tot l’enllumenat i tot.” Una de les crítiques principals ha estat la col•locació d’un ascensor per salvar el desnivell amb Aiguablava. Els tècnics l’han col•locat al principi del carrer, i els veïns el prefereixen al costat de les escales del metro. ÀLEX MOYÀ, veí “Ho van fer molt bé perquè van posar escales mecàniques de pujada, però no han posat de baixada, i la gent gran ha de fer molta volta per baixar a comprar, per anar al metge,… s’ha parlat de posar un ascensor que crec que aniria molt bé per ala gent gran.” Altre punt controvertit és la reducció de les places d’aparcament per guanyar espai urbà. Els veïns aposten per posar-hi zona verda per al barri. MANUEL BORRERO, veí “La zona verda que ens interessa perquè ve molta gent de fora, aparquen aquí, agafen el metro i, és clar, nosaltres, els quatre que som del barri, de vegades no podem aparcar. Són les 19.30, les 20h i estàs fent més voltes que el 29.” Ara els tècnics del Pla de barris estudiaran les propostes veïnals i començaran a dissenyar els projectes. La previsió és que les obres comencin el mes de juny del 2018.

El plànol proposat pels arquitectes que han treballat en el projecte proposa la instal·lació de rampes que complementen o substitueixen les escales actuals, per permetre que els veïns puguin accedir als edificis sense barreres arquitectòniques. També proposen nous eixos de comunicació dins l’illa per accedir al carrer d’Aiguablava o a l’Ateneu Popular 9 Barris. Una altra mesura és renovar l’enllumenat per fanals més eficients al tipus de carrers i la possible instal·lació d’un ascensor per salvar el desnivell que separa el grup de cases amb el carrer d’Aiguablava i els serveis bàsics del barri.

A partir d’aquestes idees, els veïns van començar una sessió participativa en què van acollir amb satisfacció la reforma urbanística total de l’illa, i la supressió de les escales. Les aportacions veïnals van ser canviar la ubicació proposada de l’ascensor per situar-lo al costat de l’accés al metro, i afegir al projecte un espai de jocs infantil i un pipicà, entre d’altres. No van estar d’acord amb la proposta de reduir l’aparcament en superfície al barri, sinó que van demanar ampliar-lo o posar zona verda per a ús veïnal.