“No podem evitar que hi hagi jocs com la Balena Blava a la xarxa”, ha lamentat Joaquim Puntí, per això ha assegurat que cal actuar perquè els adolescents i els seus pares sàpiguen detectar els “riscos” que hi ha a internet. En una entrevista a ‘La tarda de Barcelona’ de betevé, 91.0 fm, ha afirmat que en aquests casos el “control parental” és clau. “No només és posar una barrera a internet perquè els adolescents no puguin consultar pàgines, es tracta de comunicar-se amb ells i saber què fan quan estan sols a la seva habitació”, ha explicat el coordinador de l’Hospital de Dia d’Adolescents del Parc Taulí.

La Balena Blava és encara un fenomen “aïllat” a Catalunya però en països com Rússia ha provocat el suïcidi de nombrosos joves. Els jugadors entren en contacte amb el joc a través d’un mentor, que els fa seguir 50 reptes. Entre els quals, no dormir en 24 hores, pujar a edificis alts i mirar al buit o mirar pel·lícules de terror durant tota la nit. En el cas de la noia catalana, el seu darrer repte era llançar-se a les vies del tren. Va ser el seu entorn qui va aturar a temps la manipulació. 

Els menors vulnerables tenen perfils “heterogenis”. No són només joves amb “baixa autoestima” o “problemes personals”. Encara que, segons el psicòleg clínic, els adolescents que pateixen alguna “malaltia mental” són especialment vulnerables, també n’hi ha que ho proven perquè els agraden les “emocions fortes” sense saber que la conclusió del joc és el suïcidi. Puntí ha alertat que, en tots els casos, és difícil sortir del joc un cop s’ha entrat en la seva dinàmica.

Escolta l’entrevista sencera aquí: