ROBERTO LAHUERTA, veí "Sóc de la primera confirmació que es fa, al desembre del 68. Personalment per això l'estimo tant, sóc part de la història de la parròquia." Des d'aquest sentiment, Roberto Lahuerta ha recopilat al llibre 'Barrio de Porta y la Parroquia de Sant Esteve. 50 años creciendo juntos' els records propis i dels veïns. La parròquia es va inaugurar en uns baixos d'un carrer i un barri, el de Porta, en construcció. ROBERTO LAHUERTA, autor "Té diguem, tres parts. Una la història del barri, la història de les dues parròquies i un munt de testimonis que parlen de la seva experiència en el barri i en la parròquia." La comunitat de Sant Esteve va estrenar la nova església l'any 98. I també nou rector. EMILIANO TARANCÓN, rector de la parròquia de Sant Esteve "Estaba terminada las paredes, la taulada, pero había muchas cosas que organizar, y poco a poco se ha ido perfeccionando, mejorando y hasta que hemos llegado el momento de decir que somos una gran parroquia." "Hay mucha actividad pero a nivel parroquial la actividad mayor es los domingos. La iglesia es muy grande, 800 metros cuadrados pero se llena a rebosar." L'Emiliano té 60 col·laboradors que dinamitzen l'activitat als 1.600 metres quadrats de la parròquia. Una construcció moderna amb una cúpula piramidal ben característica i uns vitralls del mestre Pere Cánovas, veí de la Prosperitat.

La història de la parròquia de Sant Esteve està estretament lligada al barri de Porta, ja que la parròquia es va constituir en un temps, l’any 1964, en què es començaven a construir els carrers i edificis de la zona. La comunitat va néixer en un local al carrer de Palma de Mallorca. Hi van ser durant més de 30 anys. Després de molts anys de negociacions i a la recerca d’un solar, als anys 90 es va edificar la nova església en un terreny prop de la seu original. Es va construir un temple d’imatge moderna, en la qual destaca una cúpula piramidal que, segons el rector,  sovint despista els vianants que cerquen la parròquia.

L’equipament nou es divideix en dues plantes. La inferior per a les activitats parroquials, com ara la catequesi o, fins fa poc, el repartiment d’aliments de Càritas i la superior dedicada en bona part a una capella de 800 metres quadrats decorada amb els vitralls del mestre Pere Cánovas, veí del districte. Tot i la manca de relleu generacional, la comunitat està satisfeta amb el gran nombre de col·laboradors i feligresos dels que disposen per dur a terme tota l’activitat de la parròquia.