El restaurant Els Quatre Gats era entre finals del segle XIX i començaments del XX un centre de peregrinatge cultural del modernisme. El va fundar el Pere Romeu, que sempre anava acompanyat de tres amics, i d’aquí el nom dels quatre gats. ENRIC TOMAS, comunicació del restaurant Els Quatre Gats “Santiago Rusiñol, el propi Pere Romeu, Miguel Utrillo i Ramon Casas, autor del famós quadre del tàndem. Per aquest restaurant han passat gent tan coneguda com Picasso. De fet el jove Picasso, que va venir amb 17 anys a Barcelona, la seva primera exposició individual la va fer aquí.” Precisament per recuperar aquest lligam i el vincle amb la cultura s’ha elaborat una programació especial de cara a la celebració dels 120 anys de la seva inauguració. ENRIC TOMAS, comunicació del restaurant Els Quatre Gats “Tindrem un concurs de literatura que es diu Ploma 4 Gats, que enguany arriba a la tercera edició, tindrem un concurs de pintura ràpida, tindrem exposicions de cartells i tot sense oblidar una part de solidaritat.” Tot i que l’aniversari de l’obertura de l’establiment és el 12 de juny, les activitats culturals es faran al llarg de l’any vinent.

El restaurant Els Quatre Gats ha organitzat una programació cultural de cara a l’any vinent en commemoració dels 120 anys que es compleixen de la inauguració de l’emblemàtic establiment. La cara d’aquesta celebració és un cartell, obra de Noemí Carrau, que ha guanyat un concurs públic convocat per a l’ocasió.

La història del restaurant Els Quatre Gats va començae a París a finals del segle XIX. Pere Romeu treballava com a animador i cambrer al cabaret Le Chat Noir. Seduït per aquest ambient, va decidir crear a Barcelona un restaurant semblant. Havia de ser com una taverna: menjar barat i música de piano. Li van donar suport econòmic alguns amics, entre d’altres, Ramon Casas i Santiago Rusiñol, i d’aquesta manera va obrir portes al carrer de Montsió el 12 de juny de 1897 en un local situat en un edifici projectat per l’arquitecte Puig i Cadafalch. Les seves parets, plenes de cartells i de retrats d’il·lustres representants de la literatura i arquitectura catalanes, són una mostra d’aquesta relació amb la cultura. Tots els que passaven per Barcelona visitaven el local, esperaven una cosa diferent d’un bon menjar. Com deia Rusiñol, el que era essencial era “l’aliment de l’esperit”. Això pretenia també Pere Romeu, que s’establia amb els seus clients i presidia tertúlies en les quals s’arreglava el món. També es feien espectacles d’ombres xineses i de marionetes i per anunciar-los Ramon Casas pintava cartells seguint la moda de l’època. L’any que ve es compliran 120 anys de la inauguració del restaurant Els Quatre Gats, un establiment que, tot i no haver estat sempre en actiu, el que sempre ha tingut és aquesta relació amb el món de les arts.