“Tenemos allí una gaviota de Audouin no una gaviota corsa. Están en grupo con las gaviotas patiamarillas y acaban de entrar aquí al parque.” És una de les espècies més difícils de veure al litoral català i una de les 143 que té documentades aquest aficionat a l’ornitologia que estudia el parc de Diagonal Mar des de l’any 2002. RICARDO RAMOS, ornitòleg i bloguer "Especies acuáticas, muchos tipos de gaviotas, martín pescador, todos los ardeidos, tenemos especies forestales que han ido aumentado su presencia gracias a que el arbolado se ha hecho algo más maduro. Especies de rapaces que pasan ocasionalmente." Explica les novetats ornitològiques del parc en un blog amb més de 50.000 visites. Per la proximitat amb el mar, el que més s’hi poden trobar són gavines. “Un número de cinco de forma habitual y hemos contado hasta ocho especies.” Un dels problemes principals amb què es troben són la gran quantitat d’edificis alts que hi ha a la zona. “Colisionan con los rascacielos, con los que tienen ventana de tipo espejo y mueren muchos. Hemos detectado ya quatro o cinco puntos.” Ricardo Ramos explica que escollir el moment de l’any adequat per renovar l’aigua dels parcs o impedir el pas d’humans i animals de companyia en alguns punts, pot afavorir la presència d’aus més o menys exòtiques en la zona urbana. “Se identifican con un poco espacio particular y desarrollan comportamientos específicos para adaptarse a necesidades de alimentación y de protección.” A banda de continuar el blog, també estudia la possibilitat de posar en marxa una aula per compartir coneixements amb altres aficionats a l’ornitologia.

Ricardo Ramos, ornitòleg autodidacte, explica les novetats del comportament dels ocells al Parc de Diagonal Mar en un blog. Ho fa des que es va inaugurar l’espai l’any 2002 i acumula un nombre substancial de seguidors. Hi ha documentat més de 140 espècies i destaca que fins i tot s’hi poden trobar exemplars de gavines difícils de veure en altres punts del territori. Adverteix, però, de les dificultats amb què es troben les aus en les zones urbanes.

El Parc de Diagonal Mar és un dels millors indrets de Barcelona per observar diferents espècies d’ocells. El gran llac que hi ha i la proximitat amb el mar són alguns dels aspectes que el fan especialment interessant perquè s’hi estableixin aus més o menys exòtiques, principalment gavines.

Aquests i altres aspectes els coneixem gràcies a la feina de persones com en Ricardo Ramos, un  veí del barri que ha documentat 143 tipus d’ocells al Parc de Diagonal Mar.Té un blog amb més de 50.000 visites, en què des de 2002 explica pràcticament a diari les novetats ornitològiques del parc.

Al llarg dels anys d’anàlisi ha detectat les dificultats amb què es troben les aus en la trama urbana. Els edificis alts amb vidres i alguns aspectes de la gestió dels parcs com el buidatge de les aigües dels llacs en determinats moments del calendari en són alguns exemples. El proper projecte d’aquest ornitòleg autodidacte és posar en marxa uns tallers en què poden compartir els coneixements sobre la matèria amb altres aficionats a l’estudi científic dels ocells.