En Lorién Santana practica les partitures que tocarà en el concert de Cap d'Any de la parròquia del Remei. Fa cinc anys que van estrenar aquest nou instrument i, des de llavors, l'Associació d'Amics de l'Orgue de les Corts organitza concerts regularment. Tot i això, aquesta és la segona vegada que se'n farà un a principis d'any. JOSEP PETIT, Associació d'Amics de l'Orgue de les Corts: “Vam veure que tenia bona acceptació i vam dir, doncs aquest any intentarem tornar a fer el concert d'any nou.” Pel que fa al repertori, han donat via lliure a l'intèrpret. LORIÉN SANTANA, organista: “En el cas de Cap d'Any és molt típic fer nadales, fer polques... Però en un orgue és bastant estrany trobar algú que et toqui almenys les polques típiques. He volgut buscar un repertori proper a la gent.” I tot i que de vegades costa que el públic s'animi a anar als concerts d'orgue, això no passa a les Corts. LORIÉN SANTANA, organista: “Des que es va fer l'orgue els concerts estan a rebentar. I és d'agrair, perquè costa. La gent no es fa a la idea de la música polifònica que es pot arribar a fer amb aquest instrument.” Aquest orgue es va inaugurar el 2010 i, a més dels concerts i d'acompanyar les misses, també han volgut que serveixi per aprendre música. JOSEP PETIT, Associació d'Amics de l'Orgue de les Corts: “Vam considerar molt important que es dediqués l'orgue a la docència perquè d'orgues laics pràcticament no n'hi ha.” A més, sempre que poden també organitzen visites i demostracions per a escoles.

Ja fa cinc anys que l’Associació d’Amics de l’Orgue de les Corts organitza concerts de manera regular a la parròquia del Remei, i el proper serà el de Cap d’Any. En aquesta ocasió sonarà un repertori de músiques alegres, amb nadales i polques. L’organista que oferirà el concert, Lorién Santana, explica que ha preparat un repertori que sigui proper a la gent, cosa que explica la gran quantitat de públic que assisteix a les actuacions musicals de la parròquia del Remei.

Un orgue amb història

L’orgue que sonarà al concert és el tercer que hi ha a la parròquia. El primer es va cremar durant la Guerra Civil i el seu successor, que es va construir als anys 50, va estar en funcionament fins al 2009. Com que les reparacions suposaven una despesa massa elevada, es va decidir fer-ne un de nou inaugurat el 10 d’octubre de 2010.

Per buscar finançament per al nou orgue es va crear una comissió específica que també es va encarregar d’organitzar el concert inaugural. Aquesta comissió es va convertir després en l’Associació d’Amics de l’Orgue de les Corts, que actualment s’encarrega d’organitzar els concerts. A més, també van voler que l’orgue estigués disponible per a les persones que estan aprenent a tocar l’instrument perquè, diuen, a Barcelona gairebé no hi ha orgues laics. Sempre que poden també organitzen visites i demostracions per a les escoles.

Per celebrar l’entrada a l’any nou el 3 de desembre (diumenge) l’Associació d’Amics de l’orgue de les Corts ha organitzat un concert a la parròquia del Remei. El concert serà a les 6 de la tarda i serà la segona vegada que es fa en motiu del cap d’any, però l’entitat ja fa 5 anys que organitza concerts de manera regular (entre 5 i 6 al llarg de tot l’any): per Quaresma, per Pasqua, per Corpus, per la Festa Major de les Corts i per Nadal, a més de Cap d’Any.

És el tercer orgue que hi ha a la parròquia del Remei. El primer es va cremar durant la Guerra Civil, el segon es va fer als anys 50 i va estar en funcionament fins el 2009, quan les reparacions els representaven una gran despesa. Per això van decidir fer-ne un de nou que es va inaugurar el 10 d’octubre del 2010.

Per tal de buscar finançament pel nou orgue i les adaptacions que va necessitar l’església per acollir-lo es va crear una comissió específica que també es va encarregar d’organitzar el concert inaugural. Aquesta comissió és va convertir després en ‘Associació d’Amics de l’orgue de les Corts que actualment s’encarrega d’organitzar els concerts i altres activitats entorn de l’orgue.