L'Orfeó Atlàntida va néixer l'any 1926 fruit d'una picabaralla. ANNA CUATRECASAS, presidenta de l'Orfeó Atlàntida "L'origen de l'Orfeó Atlàntida es una escissió de l'Orfeó de Sants. Hi va haver una discussió entre el director i els cantaires i el director va marxar. Llavors, junt amb ell van marxar més de 100 cantaires." La base de l'Orfeó sempre ha estat el cant coral, però durant la seva història hi ha hagut moltes altres seccions i funcionava també com un centre social. ANNA CUATRECASAS, presidenta de l'Orfeó Atlàntida "A part de cantar ja de bon principi s'hi feia lectura de poesia, excursionisme, etc." En els seus orígens va arribar a tenir 170 membres però durant la Guerra Civil va deixar de funcionar. ANNA CUATRECASAS, presidenta de l'Orfeó Atlàntida "Podem veure el primer llibre de socis que tenim en què anaven posant "mort al front". Totes les baixes que hi havia de socis que morien a la guerra." L'Orfeó va reprendre l'activitat l'any 51 i entre els anys 60 i 80 va viure moments d'esplendor. ANNA CUATRECASAS, presidenta de l'Orfeó Atlàntida "El cor del Liceu era un mínim i llavors demanaven reforços per a l'òpera que es feia. El que es recorda més a l'orfeó és 'Aïda' perquè es disfressaven d'egipcis o del que toqués." Actualment la coral té 55 cantaires i aquest any està commemorant el 90è aniversari amb diverses activitats, com l'exposició que es pot veure durant aquests dies a la seu del districte de Sants-Montjuïc.

Se sap que l’entitat va néixer arran d’una baralla interna a l’Orfeó de Sants entre el director, Normand Soler, i alguns cantaires. D’aquesta manera, Soler i unes 100 persones més van fundar el 12 de maig de 1926 l’Orfeó Atlàntida.

En els seus inicis, l’orfeó va arribar a tenir més de 200 cantaires i va incorporar diverses seccions, a banda de la coral, com una escola de sardanes, un esbart dansaire, escacs, excursionisme, fotografia, etc. Així, l’Orfeó Atlàntida va arribar a ser, més que una entitat coral, un centre de reunió i oci familiar.

L’any 1936, amb la insurrecció militar i l’inici de la Guerra Civil, es va interrompre l’activitat a l’orfeó. Es va malmetre l’arxiu de l’entitat però encara es conserva el primer llibre de socis en què registraven les persones que morien a la guerra. No va ser fins a l‘any 1951 quan,  després del període de postguerra, va reprendre l’activitat. Actualment, l’Orfeó Atlàntida té més de 200 socis, dels quals, aproximadament, 50 són cantaires.