L'òptica Oliver fa 100 anys que és a Hostafrancs. La va fundar Joan Oliver, l'avi del Francesc, i encara avui guarden alguns objectes d'aquella època. Aquesta capsa de graduació n'és un exemple. FRANCESC OLIVER, propietari de l'òptica Oliver. “Abans treballàvem amb vidres i lents i anaven provant, l'avi anava provant, fins que aquella persona aconseguia que veiés el millor possible. Era molt a tanteig. Avui treballem amb una precisió absoluta. No té res a veure l'òptica d'aquella època amb l'òptica d'ara.” Per aquest establiment han passat tres generacions d'òptics. I tot i que en Francesc assegura que ell és el primer sorprès, té clar com tenir èxit. FRANCESC OLIVER, propietari de l'òptica Oliver. “Jo estic aquí des de que tinc 18 anys i he d'atendre cada dia els clients i si un client no queda content el boca a orella corre ràpidament. Sóc el primer interessat en que tothom surti d'aquí i surti ben atés. Crec que el secret és aquest.” Des de fa uns anys l'òptica Oliver és una botiga singular, ja que és l'única de tot l'estat espanyol que fabrica ulleres de submarinisme graduades. FRANCESC OLIVER, propietari de l'òptica Oliver. “Hem enviat ulleres a llocs del món que ni t'ho penses. Hem enviat ulleres a Rússia per exemple o a Xile. La gent relaciona el submarinisme amb un lleure, amb una cosa de passar-ho bé, però hi ha gent que treballa i necessita les ulleres per plataformes petrolieres o drassanes.” Per commemorar el centenari, l'òptica ha editat un llibre amb la seva història i el 7 de juliol faran una celebració.

Fa un segle que va obrir portes l’Òptica Oliver. La va fundar Joan Oliver el 1916 i aleshores no només era una òptica, sinó també una rellotgeria. Asseguren que van ser molt bons rellotgers i que en temps de guerra quan no existia alguna peça per fer la reparació que necessités el client, la fabricaven ells mateixos.

Ara, l’amo de l’òptica és en Francesc Oliver, nét del Joan Oliver i tercera generació d’òptics. Amb el pas dels anys, la forma de graduar la vista ha anat avançant, tot i això, a la botiga encara es pot veure la caixa de proves que utilitzaven cent anys enrere. El secret per aguantar tants anys, segons el Francesc, és ser del barri i atendre bé tots els clients per aconseguir que hi tornin.

L’Òptica Oliver més enllà de ser centenària, també és un establiment singular.  El mèrit està en què és l’única òptica que fa ulleres de submarinisme graduades. Tot va començar als anys 70, quan el Francesc va començar a formar part de l’Esportiu Mediterrani. Ell era miop i per veure-hi sota l’aigua es va haver d’inventar una màscara graduada. Inicialment era un sistema molt simple, però a poc a poc el va millorar i actualment envien ulleres de submarinisme a països tan llunyans com Xile o Rússia.

Per commemorar l’aniversari, han editat ‘Un segle veient-nos’, un llibre que fa un recorregut per la història del negoci. El 7 de juliol també tenen previst fer una celebració.