Anit, a les 2 h, no quedava ningú a les terrasses de la plaça Reial. En pocs minuts, els bars i restaurants que hi ha als porxos ja ho havien recollit tot. Quatre agents de la Guàrdia Urbana havien recordat minuts abans als seus propietaris que l’horari de tancament s’avança a partir d’aquest dissabte, segons la resolució dictada divendres per l’Ajuntament de Barcelona. Si fins ara aquestes terrasses tancaven a les 3 h, a partir d’ara ho faran a les 2 h. Les nits de diumenge a dijous hauran de recollir a la 1 h.

Els bars i restaurants van acatar l’ordre estrictament, però no hi estan gens d’acord. Els Amics i Comerciants de la Plaça Reial es queixen que el districte de Ciutat Vella els ho ha comunicat fa poques setmanes (un mes enrere a aquesta associació i fa només dues setmanes a cada establiment), quan ja han fet la planificació i les contractacions de tot el personal de cara a l’estiu, i que ni tan sols no han tingut l’oportunitat de negociar res. Ara diuen que perdran diners i hauran d’acomiadar gent immediatament, tant personal de cuina com cambrers que donen servei a aquestes terrasses.

Enric Jiménez, propietari d’El Rey de Copas i membre de la junta dels Amics i Comerciants de la Plaça Reial, diu que no entenen per què l’Ajuntament ha pres aquesta mesura, si els veïns no es queixen de les terrasses, i ben al contrari, estan contents perquè l’oferta d’oci i restauració ha aconseguit dignificar una plaça que fa vuit anys no era atractiva ni per als barcelonins ni per als turistes. “Ningú no volia venir aquí”, recorda el director del restaurant Ocaña, Joan Domènech. “Sembla que ens penalitzin per fer bé la nostra feina”, lamenta Jiménez. José Luis Herrero, propietari d’El Karma, explica que, quan les terrasses tanquen, la plaça no es buida pas, sinó que s’omple de llauners i de gent que continua la festa bevent i orinant al carrer fins a les set del matí.

 

Els clients de les terrasses de la plaça Reial tampoc no veuen per què han de tancar abans, si no hi ha molèsties per als veïns. Segons comentaven anit alguns, l’atractiu de venir a les de la plaça Reial era justament que tanquen més tard que les de la resta del barri.

Harmonitzar l’horari de les terrasses de tot Ciutat Vella és precisament l’objectiu de la regidora del districte, Gala Pin. Considera que s’ha de reduir l’activitat nocturna i el soroll en aquests barris i, per a això, les terrasses haurien de tancar, de fet, dues hores abans de l’hora a què ho feien fins ara. El decret de divendres passat sobre la Rambla i la Plaça Reial, així com el que dictarà la setmana vinent per a les terrasses de Joan de Borbó, declara aquestes zones turístiques perquè mantinguin, de moment, una hora més respecte a l’horari que marca de forma general per a tota la ciutat l’ordenança de terrasses. Però, segons Pin, aquests decrets —que, pel que fa a la Rambla, vénen a posar per escrit el que governs anteriors havien permès amb acords verbals— són el primer pas per arribar a l’objectiu que totes les terrasses del districte tanquin a la mateixa hora.