Els mapes van indicant un retorn clar cap a l’ambient hivernal. Fred de rigorós hivern que, a més a més, es podria veure dilatat en el temps durant ben bé els primers 10 dies del mes de febrer. Però nevarà a Barcelona?

Mapes a mà, podem dir que, d’entrada, no es pot descartar absolutament res.

Dijous, primera oportunitat:

  • Els mapes anuncien una gran irrupció d’aire fred que arribarà després del pas d’un front. Ha de ploure, sobretot a la tarda i vespre, moment en què la cota de neu s’anirà desplomant progressivament fins als 600 m. Serà encara una mica massa d’hora per veure neu al cim del Tibidabo (512 m), però continuarà entrant aire fred i la cota de neu podria baixar ja per sota dels 500 m ben entrada la nit. Caldrà veure si la precipitació encara serà efectiva a aquella hora, doncs la majoria de models indiquen que deixaria de ploure cap allà les 22/23h. Altres models indiquen que, de manera minsa, es podria allargar de matinada, moment en què es podrien veure alguns flocs de neu a la part més alta de Collserola. En tot cas, testimonial.

Divendres, difícil però no impossible:

  • La borrasca se situarà al sud de les Balears, massa lluny per una aportació clara d’humitat. La part positiva és que l’aire de la primera glopada d’aire fred estarà en el seu punt àlgid, amb la qual cosa tot el que pogués caure, que seria més aviat poca cosa, seria neu per damunt dels 300/400 m. Aquesta possibilitat és més evident a primeríssima hora del dia i, també, al vespre nit, especialment al Maresme i el Vallès. En tot cas, tampoc no sembla que (si cau res) hagi de ser cap gran nevada.
Mapa previst diumenge 040218

Diumenge, de primera categoria?:

  • Amb totes les reserves i incerteses d’un pronòstic a quatre dies vista, els mapes indiquen una nova irrupció d’aire fred d’origen continental, possiblement amb més fred que la irrupció de dijous/divendres. A més a més, els models meteorològics indiquen la possible formació d’una borrasca mediterrània, que alimentaria d’humitat aquesta aire fred de procedència continental. Alguns mapes indiquen la possibilitat de veure neu a cotes inusualment baixes, fins i tot per sota dels 300/400 m, però es tracta d’una situació molt complicada de preveure i que dependrà de petits matisos encara per descobrir i que haurem de seguir minut a minut. Recordeu que podeu informar-vos permanentment al Twitter de btveltemps

I més enllà?

  • Tot obert. Els models meteorològics indiquen una situació de fred continental durador, durant la primera desena de dies del mes de febrer i amb possibles aportacions d’humitat en alguns moments. Falten encara molts dies, però no sembla que les possibilitats de veure neu a cotes baixes s’hagin d’acabar aquest cap de setmana.

Us recordem que es tracta d’un pronòstic a mitjà i llarg termini i que pot canviar en el decurs dels dies. Si teniu previst anar a veure neu durant el cap de setmana, us facilitem algunes suggerències en funció de la cota de neu final.