L'Exposició Internacional de 1929 va transformar la muntanya de Montjuïc. Barcelona necessitava un palau reial i va ser aleshores quan es va construir el Palau Nacional. La primera pedra es va col·locar el 30 de juny de 1926 i només dos anys i mig després ja estava enllestit . MONTSE GUMÀ, responsable de mitjans digitals del MNAC “Necessitaven un espai pels actes protocolaris i de representativitat de l'Exposició i d'aquí ve que es construís el Palau Nacional. D'aquí ve que al projecte del Palau Nacional hi hagi una sala tan gran com la Sala Oval.” En aquesta sala, els reis d'Espanya van inaugurar l'Exposició de 1929. L'any 1930, però, el Palau va deixar de ser la residència reial i es va començar a adaptar per convertir-se en el Museu Nacional d'Art de Catalunya. MONTSE GUMÀ, responsable de mitjans digitals del MNAC “El museu s'havia d'inaugurar a l'octubre del 34, però al final els fets d'octubre del 34 van causar que la inauguració es posposés fins al novembre i ja va ser inaugurada amb els militars al capdavant.” L'esclat de la Guerra Civil va obligar a traslladar les col·leccions a Olot i París per tal de protegir-les. MONTSE GUMÀ, responsable de mitjans digitals del MNAC “El museu que hi ha ara, aproximadament en el que és el discurs cronològic, és si fa o no fa el mateix que el de l’any 34. Abraça des de les col·leccions medievals fins a les col·leccions del segle XX. En aquest sentit és el mateix.”

El 1920 l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch ja va fer un primer projecte per construir el Palau Nacional, un edifici dedicat als actes protocol·laris de l’Exposició Universal. Aquest projecte però es va desestimar i el 1924 es va convocar un nou concurs que van guanyar els arquitectes Eugenio P. Cendoya, Enric Catà i Pere Domènec i Roura.

El 30 de juny de 1926 se’n va col·locar la primera pedra i en només dos anys i mig ja estava enllestit. Es van utilitzar tècniques de construcció ràpida, motiu pel qual uns anys més tard es va haver de rehabilitar la instal·lació. Ja el 19 de maig de 1929, la Sala Oval del Palau Nacional va esdevenir l’escenari dels actes inaugurals de l’Exposició Internacional. Va estar presidit pels reis, que després van sortir al balcó del Saló del Tron per deixar anar 60.000 coloms i posar en marxa les Fonts de Montjuïc.

Un cop acabada l’Exposició Internacional, el Palau Nacional va deixar de ser la residència reial per convertir-se en un museu. L’octubre de 1931 va començar el trasllat de col·leccions cap al nou MNAC, que es va inaugurar l’11 de novembre de 1934. La Guerra Civil però va obligar a traslladar les col·leccions cap a Olot i París per tal de protegir-les del conflicte bèl·lic.

El 1939 les obres del romànic, el gòtic, el Renaixement i el Barroc van tornar a la planta baixa del museu, però encara hi faltava la col·lecció d’art modern. Havia d’ocupar la planta alta de l’edifici però les destrosses que va patir durant la guerra van obligar a traslladar-la a la Ciutadella i no va ser fins a 2004 quan va tornar de nou al MNAC.

Autoria de les Imatges:

Foto 1. J. M, Pobla (Arxiu històric de la Ciutat)
Foto 2. Arxiu de l’Institut Municipal d’Història
Foto 3. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Foto 4. Arxiu Històric de la Ciutat
Foto 5. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto 6. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto 7. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto 8. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto 9. Institut Municipal d’Història
Foto 10. Esteve Puig, Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Foto 11. Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Foto 12. Ramon Calvet, Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Foto 13. Arxiu Sagarra
Foto 14. Joan Vidal i Ventosa, Arxiu Fotogràfic dels Museus d’Art
Foto 15. Carlos Pérez Rozas, Arxiu Fotogràfic dels Museus d’Art
Foto 16. Museu Nacional d’Art de Catalunya
Foto 17. Museu Nacional d’Art de Catalunya