Dos germans es van trobar fa un parell d'anys aquest refugi sota l'immoble d'un pàrquing a Sant Andreu. L'espai data de 1938 i ha passat a formar part del llegat històric del districte. Troballes com aquesta passaran a tractar-se a la Comissió de Treball de la Memòria Històrica que acaba de crear l'Ajuntament. Es tracta d’una comissió oberta que vol aprofitar la tasca que fan les entitats i els particulars. Per això, consideren que el treball en xarxa serà la clau per preservar el passat. LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "Parlem de com segellem la memòria i la identitat d'un districte que és tan plural que té els seus orígens industrials, el treball, les cases singulars que tenim, en equipaments, el món cooperativista. És a dir, això forma part de com s'ha anat configurant un districte que és molt divers." La col·locació de plaques, actes de reconeixement o altres activitats serviran per posar en relleu la història del districte. La primera reunió de la comissió està prevista per a finals d'any.

El districte de Sant Andreu ha creat la Comissió de Treball de la Memòria Històrica amb l’objectiu que entitats i particulars treballin en xarxa tots els temes relacionats amb la preservació dels temes històrics al districte. La comissió farà la primera reunió abans d’acabar l’any.

Sant Andreu és un districte ric en patrimoni cultural i industrial i també molt actiu en relació amb el nombre d’entitats i particulars interessats en temes històrics i de preservació de la identitat. Fins ara, tota aquesta feina es feia per separat però a partir d’ara es volen unir esforços. Per fer-ho, el districte ha creat la Comissió de Treball de la Memòria Històrica. La comissió està oberta a qualsevol entitat o persona del districte interessada en temes històrics.

Al llarg de les properes setmanes es farà difusió de la iniciativa a través dels consells de barri de cadascun dels barris de Sant Andreu. Aquesta comissió de treball preveu tractar temes diversos, com ara el nomenclàtor, proposar plaques de reconeixement, organitzar actes que serveixin per recordar o significar persones o esdeveniments històrics o recuperar material fotogràfic o sonor. La comissió també busca treballar amb els centres educatius perquè els infants i joves coneguin la història del territori en què viuen. Segons la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, amb la Comissió de Treball de la Memòria Històrica “es pretén segellar la identitat i la memòria del districte”.

Es preveu que la primera reunió de la comissió tindrà lloc abans d’acabar l’any. A partir d’aquestes trobades es podran presentar actuacions concretes relacionades amb la memòria històrica que s’inclouran al Pla d’actuació del districte de la legislatura actual.