Malgrat que la calor ha estat intensa, els registres disten força dels de l’estiu més càlid que ha viscut fins ara la nostra ciutat: el del 2003.

El primer dia del mes de setembre és també el primer de la tardor meteorològica. L’estiu meteorològic engloba el juny, el juliol i l’agost, uns mesos que han estat molt càlids a la ciutat, tal com ho evidencien les dades de l’Observatori Fabra.

La calor va arribar d’hora enguany i el 15 de juny el termòmetre va assolir una marca de 32,8 ºC en aquest punt alt de Collserola, la temperatura més elevada del mes. El juny del 2017 va pujar al podi dels més càlids de la sèrie centenària de l’Observatori Fabra, concretament a la segona posició, amb un valor de 23,5 ºC i 3,8 ºC per sobre la mitjana. Tot  i això, va quedar força  lluny del juny del 2003, que va acabar amb una mitjana de 25,6 ºC.

El juliol no ens va donar cap treva i la calor -però sobretot la xafogor – va tornar a ser intensa. El mes va tancar amb una temperatura mitjana de 24,2 ºC, de nou per damunt de l’habitual: concretament  1 ºC.

Finalment, l’agost també va continuar marcat per les altes temperatures i per diversos pics de calor, el mes fort dels quals va ser durant la primera setmana. El 4 d’agost es va assolir la temperatura més alta de l’estiu a l’Observatori Fabra, 33,8 ºC, però el termòmetre va superar la marca dels 35 ºC a diversos barris de la ciutat. La temperatura mitjana de l’agost va ser similar a la del juliol, en aquest cas amb un registre de 24,5 ºC, 1,3 ºC per sobre la mitjana.

Les dades històriques de l’Observatori Fabra parlen que el del 2017 ha estat el quart estiu més càlid que ha viscut Barcelona com a mínim des del 1914. La temperatura mitjana ha estat de 24,1 ºC, un valor igual que el de l’any 1947. Com a precedents d’estius més càlids trobem el del 2015 -amb una mitjana de 24,2 ºC-, el del 2009 -amb 24,6 ºC de mitjana- i finalment, al podi, el del 2003, clarament més calorós amb un valor de 26,7 ºC.

L’estiu és l’estació més seca de tot l’any i és habitual que plogui poc. Aquest any, però, ha plogut poquíssim: només 50,5 litres per metre quadrat. Al juny van caure 25,9 litres (un 61 % del que tocaria); al juliol, 7,2 litres (un 32 %) i a l’agost 17,4 litres (un 35 % de l’habitual).

El setembre de moment ha començat amb un temps més variable i amb temperatures més fresques. Els mapes estacionals de l’agència nord-americana NOAA preveuen un mes amb precipitacions pròximes a la normalitat a Catalunya, però amb temperatures novament, sobretot a l’interior i al nord, superiors a les habituals.