Un concurs de llibres disfressats. La idea va sorgir de la biblioteca de l’Institut Jaume Balmes fa més de 15 anys. La intenció del centre era fer volar la imaginació dels alumnes per Carnestoltes. JONATAN PALACÍN, professor d’educació visual i plàstica “El punt principal era fer la lectura d’un llibre, el que ells volguessin, i després intentar buscar una manera de representar aquest projecte, aquesta lectura, amb mitjans plàstics.” La proposta es treballa també amb la col·laboració de les assignatures de llengua i ètica. Una activitat que busca reforçar l’autonomia lectora i potenciar la imaginació. Els alumnes poden treballar sols o en equip i fer servir diferents estratègies. ALBA PÉREZ TORELLÓ, alumna de 2n d’ESO “El que més m’ha agradat va ser començar a fer les onades i els cors. Em va semblar fàcil perquè ho vam fer amb una impressora especial.” FÈLIX PARÉS DE RIBERA, alumne de 2n d’ESO “És una manera de comprendre el llibre i de treballar-lo més, i m’ha semblat molt divertit perquè treballes amb materials que no havies fet servir mai.” En el concurs de llibres disfressats de l’Institut Jaume Balmes hi poden participar tots els joves d’11 a 14 anys de l’Eixample. Ho poden fer a través de la Biblioteca Sofia Barat que, per Sant Jordi, mostrarà tots els treballs en una exposició.

El 1998 la bibliotecària Karmen Montané va proposar una activitat singular per promoure la lectura i activar la imaginació: un concurs per disfressar llibres. Per participar-hi cal seguir unes bases, triar un llibre, llegir-lo i fer-ne una interpretació plàstica plasmada en la transformació del mateix llibre en objecte. Enguany a l’Institut Jaume Balmes només hi han participat els alumnes de 2n d’ESO, tot i que habitualment també hi participen els de 1r.

Després de 15 anys fent el concurs al centre Jaume Balmes, des de 2015 s’ha estès per l’Eixample i la participació s’ha obert a tothom. Per Sant Jordi, es podran veure totes les peces d’alumnes de diferents escoles a la Biblioteca Sofia Barat. Poden participar-hi joves d’entre 11 i 14 anys que cursin 6è de primària, 1r o 2n d’ESO.