El 2 de febrer de 1916 va obrir la llibreria Quera. Va començar venent llibres de teatre però, pocs anys després, va canviar de temàtica. Així es va convertir en el primer establiment de l’estat especialitzat en temes de muntanya. I ha aprofitat el centenari per obrir un nou espai a la botiga. RAIMON QUERA, quarta generació de la llibreria “A disposició dels clients, amics, editors, per tal de fer presentacions, tallers, sempre una mica divulgant aquesta cultura excursionista que sempre hem intentat recomanar.” Els amants de la muntanya troben als prestatges material relacionat sobre aquesta matèria, com ara llibres, mapes o plànols. Però també sorprenen altres elements. Són records i fotografies que han cedit els clients. I precisament, segons el responsable actual, la clau per tants anys de vida és el tracte que ofereixen. RAIMON QUERA, quarta generació de la llibreria “És a dir, jo quan entra algú, no el despatxo, l’atenc. Si tu vas a fer bicicleta de muntanya no utilitzaràs el mateix mapa que si vas a peu, o que si van en quatre per quatre, o si vas a escalar, m’explico? Cada activitat té les seves necessitats i les seves característiques .” Cent anys d’històries que esperen que continuïn ja que, asseguren, l’establiment s’ha anat adaptant als gustos i a les tendències de la gent.

La Llibreria Quera va obrir portes el 2 de febrer de l’any 1916 a mans de Josep Quera. Primer ho va fer com a llibreria dedicada al teatre, la gran passió del fundador i propietari, que exercia ocasionalment com a escriptor. Al cap de pocs anys, però, Quera va decidir canviar de temàtica i centrar-se en una altra de les seves grans passions, la muntanya i l’excursionisme. D’aquesta manera, la Llibreria Quera va convertir-se en la primera de l’estat que estava centrada, de manera exclusiva, en aquesta temàtica.

100 anys més tard, i després de quatre generacions de la família Quera regentant el negoci, els amants de la muntanya continuen acudint a aquest establiment per trobar-hi material com ara llibres, mapes o plànols de tota mena. Segons l’actual propietari, Raimon Quera, la clau de la supervivència és el tracte personal i especialitzat als clients: “Jo, quan entra algú, no el despatxo, sinó que l’atenc. Si tu vas a fer bicicleta de muntanya no utilitzaràs el mateix mapa que si vas a peu, o que si van en quatre per quatre, o si vas a escalar, m’explico? Cada activitat té les seves necessitats i les seves característiques.”

A més dels llibres i mapes, però, a la Llibreria Quera també sorprenen altres elements. Són els records i fotografies que han cedit els mateixos clients durant tots aquests anys de trajectòria: motxilles, llanternes, fotografies i altres objectes d’excursionisme, que mostren part de la història i l’evolució del muntanyisme, com si es tractés d’una mena de museu.

Centenari renovat

La Llibreria Quera ha aprofitat ara el seu centenari per habilitar un nou espai destinat a fer-hi presentacions de llibres, xerrades o tallers relacionats amb la muntanya. “És un espai que posem a disposició dels clients, amics i editors, per tal de fer presentacions o tallers de divulgació d’aquesta cultura excursionista que sempre hem intentat recomanar”, explica Raimon Quera.