Els llebrers van ser els protagonistes del Canòdrom Meridiana a partir de mitjan anys 60. En aquest llibre, però, són un pretext per mostrar les persones que hi participaven i les rutines diàries que els envoltaven. XAVIER MARTÍ, fotògraf "Per explicar una mica com els cuidaven, on estaven guarits i quin era el tipus de rutina de competició que tenien els gossos a l'hora de fer les carreres." Durant 30 anys en Xavier, veí del Congrés i els Indians, es va dedicar a captar moments concrets del Canòdrom Meridiana. El llibre recull més d'un centenar de fotografies de les 700 que va arribar a fer. Diu que entrava al Canòdrom amb la càmera amagada perquè l'accés era restringit. XAVIER MARTÍ, fotògraf "Anava passejant i, en el moment de veure l'escena que podia captar, preparava la càmera discretament i feia el ‘disparo’ en el moment que considerava més idoni." Cada fotografia va acompanyada d'un peu de foto explicatiu. A més, el llibre, escrit simultàniament en català i castellà, conté un relat històric i anecdòtic elaborat pel periodista Josep Maria Cadena.

Xavier Martí es va marcar l’objectiu de documentar la història del Canòdrom Meridiana el 1979. Veí del barri del Congrés i els Indians des de la infància, Martí recorda els anys de construcció de l’edifici. Les obres van començar el 1962 i llavors la zona compresa entre els carrers de Concepció Arenal i de Can Ros eren camps. La construcció de l’edifici el va fascinar perquè l’estructura de ferro i l’envergadura van modificar per complet l’estètica del barri. L’ambient de les curses, el públic divers vingut d’altres zones de la ciutat i de la perifèria i el dia a dia dels gossos van inspirar Xavier Martí a iniciar el treball documental.

El gruix del projecte s’ha desenvolupat entre el 1980 i el 2010. Els primers anys Martí entrava al recinte de forma clandestina i amb la càmera amagada. Explica que “passejava per l’interior i quan trobava una escena que em cridava l’atenció la fotografiava; sobretot em cridaven l’atenció el públic, els gossos i les condicions en què els animals vivien”. A mesura que van anar passant els anys, va fer amistat amb alguns dels treballadors i va arribar a establir relació amb un dels gerents del Canòdrom. A ell li va acabar explicant el projecte de documentació gràfica que estava realitzant i a partir de llavors la feina va ser més fàcil.

El projecte de Xavier Martí ha durat uns 30 anys al llarg dels quals ha realitzat unes 700 fotografies del Canòdrom. Per elaborar el llibre ‘L’últim Canòdrom. Barcelona 1980-2010’ n’ha fet servir més d’un centenar. Les imatges inclouen un peu de pàgina escrit pel periodista Josep Maria Cadena, que aporta una visió històrica i relata anècdotes relacionades amb el recinte i les curses de gossos.

Xavier Martí Alavedra és tècnic especialista en fotografia per l’EMAV i combina la feina de fotògraf amb la docència. Ha desenvolupat diversos projectes de fotografia documental, industrial i serveis corporatius, ha treballat amb diverses editorials i revistes i és autor de dos llibres més: ‘Gent del port. Barcelona 1980’ i ‘Barcelona Porta Coeli. El front marítim 1970 -1980’.